ZBOG ČEGA CRNOGORCI VOLE DA SE SUDE

Vučinić: Nećemo biti dio EU dok sud ne bude jednak za sve

Crna Gora spada u zemlje sa najvećim brojem sudija po glavi stanovnika, broju predstavki kod Evropskog suda za ljudska prava i broju predmeta srazmjerno broju stanovnika
3053 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2019. 20:25h

Statistika je neumoljiva i pokazuje da Crnogorci veliki dio svog života provode u sudovima i u nekim sudskim procesima.

Prvi smo u Evropi po broju predmeta srazmjerno broju stanovnika, pa su samo prošle godine naši sudovi imali skoro 140 hiljada predmeta. Prosječno, svaki sudija mjesečno je dobijao po 33 predmeta.

Bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Nebojša Vučinić, kaže da Crnogorci tradicionalno vole mnogo da se sude ali da postoji i drugi razlog.

““Puno je nepravde, puno je organizovanog kriminala i korupcije, imamo puno negativnih društvenih pojava. To je jedan od razloga zbog kojeg ljudi traže pravdu i idu pred sud", kaže Vučinić.

Crna Gora, kad je riječ o sudstvu, drži još jedan neslavan rekord. Trenutno smo prvi po broju predstavki sudu u Strazburu.

“U jednom momentu, ja sam pravio poređenje, mi smo imali hiljadu aplikacija, zemlja od 650 hiljada stanovnika. Savezna Republika Njemačka sa oko 80 miliona stanovnika, imala je oko hiljadu i po aplikacija. Međutim, oni imaju čuveni Ustavni sud u Karlsrueu, jedan od najnezavisnijih i najboljih sudova na svijetu i oni uglavnom te stvari riješe na domaćem terenu", ističe Vučinić.

Na pitanje zbog čega naši građani sve češće po pravdu idu u Strazbur, Vučinić odgovara da smo mi još uvijek daleko od onog nivoa nepristrasnosti i nezavisnosti sudstva kao nezavisne grane vlasti u odnosu na evropske države.

“Zato i nijesmo još uvijek članica EU i pitanje kad ćemo biti. To je osnovno pitanje, kad ćemo postati članica EU? Onda kada budemo svima garantovali pravičan i nezavisan sudski postupak, bez obzira, ko se s kime i protiv koga sudi”, poručuje Vučinić.

Profesor Vučinić razlog zbog kojeg građani Crne Gore rješenje problema traže radije pred sudovima nego u nekim alternativnim postupcima, vidi u činjenici da smo mi još uvijek jedno nezrelo građansko društvo.

“Ti instituti, ti mehanizmi nijesu zaživjeli. U državama EU oni se dosta koriste. Vjerovatno nemaju još uvijek u te mehanizme povjerenja, niti su se oni u praksi pokazali kao djelotovorni da mogu da riješe sprone situacije ”

Crna Gora inače spada i među zemlje koje imaju njaviše sudija po glavi stanovnika. Tako recimo mi imao 51 sudiju na 100 hiljada stanovnika, Finska 19, a Norveška 12.

Preporučujemo za Vas