OD UKIDANJA NAKNADA PROŠLO JE VIŠE OD DVIJE GODINE

Ustavni sud nije riješio nijedan predmet majki troje i više djece: "Borićemo se do smrti"

Advokat Budislav Minić koji zastupa dio majki tvrdi da je sve dirigovala vlast, pa se značajniji predmeti u kojima je gotovo izvjestan neuspjeh države, drže u fioci, a drugi gdje su kriterijumi za smanjenje ispunjeni, rješavaju
4061 pregleda 7 komentar(a)
Sa jednog od protesta majki sa troje i više djece, Foto: Screenshot/Youtube
Sa jednog od protesta majki sa troje i više djece, Foto: Screenshot/Youtube

Od ukidanja naknada majkama troje i više djece prošlo je više od dvije godine, a Ustavni sud do sada nije riješio nijedan predmet koji se na to odnosi.

Uz to, ovaj sud nedavno je ocijenio neustavnom odredbu po kojoj treba da o predmetima donosi odluku u roku od 18 mjeseci.

To čekanje koči bivše korisnice da se žale sljedećoj instanci, Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Iako je on već odbacio kao neosnovane 70 predstavki majki koje su se žalile zbog smanjenja, one koje su ''još u igri'' vjeruju u pravdu.

I njihovi pravni zastupnici poručuju im da istraju, i ističu da Strazbur ne dozvoljava ukidanje prava.

Po vrućini ali i po hladnom vremenu, u miru ali i pod tenzijama, mnoge majke sa troje i više djece dolazile su na proteste

Prije više od dvije godine nekima je smanjena, a nekima ukinuta naknada.

"Teško, svi teško živimo", kazala je Stana Španjević, bivša korisnica naknade.

"Imam četvoro djece. Borimo se na svoj način", rekla je Bela Đurđevac, bivša korisnica naknade.

Osim na ulici, majke borbu vode preko institucija.

Prva u lancu je Ministarstvo rada, zatim Upravni, Vrhovni, pa Ustavni sud.

Njima se žalilo na hiljade žena.

Zadnja adresa je Strazbur.

"Predavala sam svaku tužbu na vrijeme i Ustavnom i Upravnom, svim sudovima. Godinu i nešto čekam od Ustavnog odgovor suda na ukidanje", kazala je Đurđevac.

Nije jedina koja čeka.

Iz Ustavnog suda kazali su Televiziji Vijesti da su od kraja 2017. do danas primili više od 1.700 žalbi.

"U prvoj polovini ove godine primljeno je nešto manje od 900 ustavnih žalbi. Veliki broj žalbi koje se odnose na umanjenje naknade, Ustavni sud je riješio, na način što su žalbe odbijene, dok još uvijek nijesu rješavani predmeti koji se odnose na ukidanje naknade", saopšteno je iz Ustavnog suda.

Advokat Budislav Minić koji zastupa dio majki tvrdi da je sve to dirigovala vlast, pa se značajniji predmeti u kojima je gotovo izvjestan neuspjeh države, drže u fioci, a drugi gdje su kriterijumi za smanjenje ispunjeni, rješavaju.

"Idu prvo predmeti u kojima država ima šansu, a da one koje nemaju šansu stoje kako bi se smanjio broj predstavki pred sudom u Strazburu, i kako sam ja razumio njihove namjere, kako bi država ušla u poravnanje sa brojem majki i tako se izašlo iz situacije u koju su porodice tih majki i majke dovedene neprincipijelnim odnosom zakonodavne, izvršne i ustavne vlasti", istakao je Minić.

Neven Gošović iz Demokratske Crne Gore uočava da su rokovi za odlučivanje po žalbama majki kršeni, i ističe da se ne može računati na djelotvorni sistem zaštite, ako se na odluke sudova dosta čeka.

A, tek će se čekati, budući da je Ustavni sud nedavno ocijenio da odredba zakona po kojoj u roku od godinu i po moraju odlučiti u svakom predmetu nije saglasna sa Ustavom.

"Pogotovo tada, Ustavna žalba u pravnom sistemu Crne Gore neće predstavljati djelotvorno pravno sredstvo. Postupajući na navedeni način Ustavni sud umjesto da šteti pogazio je Ustavom zajamčeno pravo građana na suđenje u razumnom roku", rekao je Gošović.

Sud u Strazburu do koga su neke majke već stigle, u međuvremenu je odbacio kao neosnovane 70 predstavki majki koje su se žalile zbog smanjenja naknade.

"Zato što na jednom od dva mjesta gdje treba da se potpiše, nije potpisana", kazao je Minić.

Ipak, majke troje i više djece vjeruju u pravdu Strazbura.

Izlaziće dalje i na proteste.

"Nikad se ne predajemo, i oko ovih naknada borićemo se do smrti", rekla je Španjević.

"Nijednog momenta ne odustajem od svog cilja", kazala je Đurđevac.

Preporučujemo za Vas