PRIKAZ EMANCIPACIJE ŽENA U ISTORIJI CRNE GORE

"Putujući muzej žena" razbija predrasude okovane patrijarhatom

Žene su dobile šansu da ispričaju kako su njihove pretkinje živjele, a svjedoče da su one bile aktivni sudionici društva
1526 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2019. 20:41h

Kada je 1961. godine održana auto-trka na relaciji Podgorica-Petrovac, Ljeposava Perunović iz Nikšića bila je jedina žena među takmičarima i prva je stigla na cilj. Imala je oko 25 godina i već dug vozački staž. Tih godina u Nikšiću, osim nje, nijedna žena nije vozila.

Ovako počinje samo jedna od priča o ženama iz prošlosti Crne Gore, koje se trenutno prikupljaju putem digitalne platforme „Žene – Žudnje – Prelasci/Putujući muzej žena“. 

Ljeposavinu priču prenijela je njena unuka Nina.

"Pored toga što se bavila gimnastikom i osvajala nagrade, možda je tada doživljavana kao čudo, zato što je bila jedna od prvih žena u Crnoj Gori koja je vozila automobil. Velika uloga u tome jeste njena porodica, ali mislim da je sve uspjehe koje je ona imala zaslužna ona sama. Uspjela je da se ostvari i u ulozi majke i u ulozi supruge i završila je Pravni fakultet, bila uspješna poslovna žena", kazala je Nina Perunović, učesnica projekta "Putujući muzej žena".

Da žene mogu da žive drugačije i izvan patrijahalnih okova koji im se stalno nameću, pokazala je i učiteljica Bosa Vuković. Ona se pedesetih godina prošlog vijeka kao sekretarka AFŽ–a posvetila opismenjavanju i prosvjećivanju žena u ovom kraju. U Podgoricu se vraća 1955. godine, gdje uređuje list „Naša žena“. 

Ove i mnoge druge priče je prikupila NVO NOVA - Centar za feminisitčku kulturu uz podršku Ministarstva kulture kroz radionice  održane u više gradove i akcije na društvenim mrežama.

„Žene u crnogorskoj istoriji su često predstavljane u sjenci svog muškarca, u nekom potlačenom položaju i slično, smatram da nije baš tako", ističe Perunović.

"Mi smo dužni da posmatramo žene kao istorijiske subjekte kao  nositeljke promjene. Namjera akcije i cijelog projekta je da izvuče taj istorjiski, aktivistički ženski narativ, emancipatorski, ženski narativ o ženama", kazala je Nataša Nelević, koordinatorka projekta "Putujući muzej žena".

Cilj projekta je da se, prikazujući emancipaciju žene kroz istoriju, razbiju predrasude o ženama kao pasivnim sudionicima društva. 

„Dok god vi ženama šaljete poruku da one u prošlosti nisu bile istorijiske važne, da nisu bili istorijiski subjekti, vi im indirektno ili čak direktno šaljete poruku da oni zapravo u sadašnjosti ne mogu biti bitniji društveni akteri i da ne mogu biti subjekti istorije", kaže Nelević.

Zato koordinatorke projekta „Putujući muzej žena“ pozivaju sve žene da ispričaju neobične priče običnih žena, njihovih pretkinja, kao što je to uradila Nina.

"Svi smo mi imali prilike da čitamo o ženama, o nekim hrabrim ženama iz knjiga, romana i slično, da gledamo neke serije i filmove o njima, a sve bi to bile žene nekih dalekih zemalja i svjetova, nekako zanemarujemo činjenicu da inspirativne priče postoje, ovdje, kod nas, u našoj Crnoj Gori", ističe Perunović.

Ova akcija je samo jednu u nizu koje je organizovala NVO NOVA u okviru projekta digitalnog Muzeja žena. Osnovan je 2013. godine sa ciljem veće vidljivosti doprinosa i uloge žena, a godinu kasnije postaje član Međunarodne asocijacije muzeja žena kojih trenutno samo u Evropi ima preko 60.

Preporučujemo za Vas