Bračna i vanbračna zajednica: Zakoni se ne poštuju

Godinama je ubjeđuju ljudi, posebno iz pravne struke, da je zakon na njenoj strani, ali njen slučaj dokazuje da to nije tako.
1038 pregleda 1 komentar(a)

Iako je Porodičnim zakonom izjednačeno pravo partnera iz bračne i vanbračne zajednice, to u praksi nije tako. Marina pokušava da ostvari pravo na penziju svog partnera koji je preminuo prije nekih dvadesetak godina, ali u Fond PIO-u ne prdržavaju se onoga što piše na papiru.

Godinama je ubjeđuju ljudi, posebno iz pravne struke, da je zakon na njenoj strani, ali njen slučaj dokazuje da to nije tako.

Samardžić međutim ističe da zakoni jesu na strani ovakvih slučajeva, ali ljudi koji jesu ili su bili u vanbračnoj zajednici u nezavidnoj su situaciji. Tvrd stav onih koji odlučuju o tome, da kada nema detaljno regulisanog tog pitanja, koji oni direktno primjenjuju, a to je u ovom slučaju Zakon o penzijskom invalidskom osiguranju, svi službenici donose odluke na potpuno neutemeljnim odredbama Porodičnog zakona.

Važno je ukazati na odredbu koja postoji u Zakonu i trebalo bi istrajavati u tom zahtjevu, jer pravo je zagarantovano. Možda bi trebalo, poručuje Samardžić donijeti jedinstven zakon koji bi riješio sva moguća pitanja iz oblasti vanbračne zajednice

Pogledajte gostovanje advokata Nikole Samardžića i Marine Radulović, koja trenutno čeka presudu suda.

Bonus video: