VIŠEMILIONSKE MALVERZACIJE

Podignuta optužnica protiv Ilinčić: S Marovićevom kriminalnom grupom nezakonito stekla imovinu?

Kako saznaje Televizija Vijesti, optužnicom koju zastupa specijalna tužiteljka Ljiljana Lakić, obuhvaćeni su još Stevica Dragović, Katarina Pekić, Novka Baćević, Mile Klisić, Marko Vujović, Vesna Blagojević i firma "Property investment"
21139 pregleda 11 komentar(a)
Svetozar Marović i Olivera Ilinčić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Svetozar Marović i Olivera Ilinčić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nakon više od četiri godine Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv srpske drzavljanke Olivere Ilinčić,  zbog višemilionskih malverzacija u slučajevima u javnosti poznatim kao "Property investment" i "Krapina".

Ona se tereti da je sa kriminalnom grupom na čelu sa Svetozarom Marovićem nezakonito stekla imovinu blizu Svetog Stefana zbog čega je oštećena Opština Budva.

SDT je podiglo je optužnicu potiv Ilinčić, zbog sumnje da je sa kriminalnom grupom na čelu sa Svetozarom Marovićem - prevarama i zloupotrebom službenog položaja, nezakonito stekla vrijednu imovinu nadomak Svetog Stefana, koju su platili više od sedam miliona eura, ali i oštetili Opštinu Budva prihvatajući neispravne ponude na tenderu za izvođenje radova na području te opštine.

Kako saznaje Televizija Vijesti, optužnicom koju zastupa specijalna tužiteljka Ljiljana Lakić, obuhvaćeni su još Stevica Dragović, Katarina Pekić, Novka Baćević, Mile Klisić, Marko Vujović, Vesna Blagojević i firma "Property investment".

Tužiteljka Lakić, kako saznaje Televizija Vijesti, na više od dvadesetak strana optužnice detaljno objašnjava na koji način su optužena Ilinčić za kojom je još 2016. godine raspisana Interepolova potjernica, ali i ostali optuženi počinili više krivičnih djela "zloupotreba službenog položaja" i "prevara".

Tako je opisala da su se ovi optuženi u periodu od 2007. do 2010. godine udružili u kriminalnu organizaciju koju je formirao sada osuđeni Svetozar Marović. 

Pored njih članovi kriminalne grupe bili su i Marovićev brat Dragan, te osuđeni Miodrag Samardžić, Dragoljub Milovanović, Branislav Savić i njegova firma  “Gugi komerc”.

Tužilaštvo je došlo do dokaza da je optužena Ilinčić s ciljem realizacije kriminalnog plana i osnovala firmu "Property invstment" koja je zaduživanjem kod poslovnih banaka kupovala od budvanskih porodica nekretnine nadomak Svetog Stefana vrijedne skoro sedam i po miliona eura.  

U javnosti je poznato da je, nakon prodaje, većina tog novca nestala s računa Prve banke, zbog čega se budvanske porodice pokrenule sporove pred sudovima.

Prema sumnjama istražitelja, članovi te kriminalne organizacije varali su predstavnike banaka ali i staromještanskih porodica u Budvi od kojih je uziman novac.

Kupovinom zemljišnih kompleksa na najatraktivnijim pozicijama  brojni mještani ostajali su bez ušteđevine, koja je na prevaru poslužila da se kao kolateral izmire kreditna dugovanja povezanih kompanija koje je neformalno predstavljala Ilinčićeva.

Optužena Pekić je kao izvršna direktorka preduzeća "Property investment", po dokazima Tužilaštva, u cilju realizacije kriminalnog plana zaključivala kupoprodajne ugovore, plaćala i vršila prenos novca.

Srbija je još prije dvije godine odbila kao neosnovan zahtjev Crne Gore koja je tražila hapšenje i izručenje Olivere Ilinčić uz obrazloženje da nijesu ispunjene pretpostavke za to.

Dodali su da "prevara na organizovani način", za koje se ona tereti u Crnoj Gori, ne predstavlja krivično djelo po zakonu Srbije.  

Preporučujemo za Vas