ISPOŠTOVATI PREPORUKE UPRAVE

I dalje postoji rizik od bolesti afričke kuge svinja u Crnoj Gori

Afrička kuga svinja je virusna, zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestuje u vidu groznice, a smrtnost može dostići i 100%
1487 pregleda 1 komentar(a)
I dalje postoji rizik od pojave bolesti, Foto: Screenshot/TV Vijesti
I dalje postoji rizik od pojave bolesti, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove podsjeća javnost, posebno držaoce svinja, da i dalje postoji rizik od pojave bolesti afričke kuge svinja u Crnoj Gori, te da je potrebno ispoštovati sve preporuke koje ova institucija daje u kontinuitetu od novembra prošle godine, u cilju spriječavanja pojave bolesti koja se širi evropskim kontinentom.

Afrička kuga svinja je virusna, zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestuje u vidu groznice, a smrtnost može dostići i 100%.  

"Apsolutno nema opsasnosti po zdravlje ljudi. Može da se prenese i negdje su divlje svinje prirodni rezervoar mada i divlje svinje uginjavaju od ove bolesti. Tako da smo u prethodnom periodu unazad godinu i više intezivno imali radionice, ciljane sastanke sa  držaocima svinja, sa lovcima, lovačkim savezom, sa svim uvoznicima kako bismo podigli taj nivo informisanosti i svijesti da bi se spriječio ulazak virusa u gazdinstvo", istakla je Sunčica Boljević, Uprava za bezbjednost hrane.

Iz Uprave za bezbjednost hrane ističu da sprovode sve mjere za spriječavanje ove bolesti   od trenutka kada se bolest približila zemljama regiona.

"Afrička kuga svinja spada u naročito zarazne bolesti, za ovu bolest ne postoji vakcina, ne postoji efikasan tretman i jedina mjera u slučaju da se bolest pojavi usmrćivanje svih zaraznih svinja odnosno svih zagađenih svinja na gazdinstvu i sprovođenje rigoroznih mjera u tom zaraženom i ugroženom krugu", kazala je Boljević.

Divlje svinje su glavni izvor zaraze za domaće svinje. 

Bolest se širi na najrazličitije načine, a to su: kontakt zaraženih i zdravih svinja, ishrana svinja, inficirani krpelji, odjeća i obuća, prevozna sredstva i slično.

Luka Klikovac, farmer iz Zete apeluje na sve farmere da se pridržavaju mjera opreza kako bi spriječili da ovaj virus uđe u našu zemlju .

"Određene dezinfekcije kao i praćenje zdrastvenog stanja životinja kako bi uspjeli da što bolje iskontrolišemo i u neku ruku suzbijemo širenje ako u slučaju dođe do pšojave virusa na teritoriji Crne Gore", kazao je Klikovac.

Afrička kuga svinja nikada nije zabilježena na teritoriji Crne Gore. 

Prvi put se pojavila u Еvrоpi 1960. godine u Španiji, Portugaliji i italijanskom ostrvu Sardinija, da bi se nakon pojave bolesti u Gruziji 2007.godine bolest pojavila i na području Rusije.  

Preporučujemo za Vas