Sukob DF i Demokrata samo šteti opoziciji

Susret dijela opozicije i pokreta "Odupri se" nije mnogo toga razjasnio na političkoj sceni
4887 pregleda 23 komentar(a)
Sa sastanka dijela opozicije i pokreta "Odupri se", Foto: Savo Prelević
Sa sastanka dijela opozicije i pokreta "Odupri se", Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.08.2019. 19:40h

Sukob između Demokratskog fronta (DF) i Demokratske Crne Gore, samo nanosi štetu opoziciji i u krajnjoj liniji može dovesti do sve veće apstinencije birača na predstojećim parlamentranim izborima, smatraju analitičari.

S druge strane sinoćni susret dijela opozicije i pokreta "Odupri se" nije mnogo toga razjasnio na političkoj sceni.

Novina je da i Demokrate podržavaju formiranje tehničke vlade, iako ne bi direktno u noj učestvovali, ali i dalje ostaje napoznanica, da li DF trajno napušta Odbor za izborno zakonodavstvo, i šta bi u tom slučaju radila opozicija.

"Vrlo teška situacija, komplikovana, što se tiče političke opozicione scene u Crnoj Gori", istakao je Janko Vučinić, predsjednik Radničke partije.

"Evo desetak dana to je zasta brutalno na javnoj sceni, što se tiče opozicionog konfrotniranja, sva ta retorika koja ga prati", rekao je Sergej Sekulović, politički analitičar.

U ove dvije izjave, najkraće bi se moglo opisati trenutno stanje u opozicionim redovima u Crnoj Gori.

U cilju prevazilaženja tih problema, pokret "Odupri se" pokušao je na sinoćnjem sastanku sa predstavnicima opozicije da uradi nešto, ali je sastanak, moglo bi se reći završen bez konrektnih zaključaka.

Prvenstveno jer sastanku nijesu prisustvovali svi opozicionari, između ostalih DF.

Oni koji su se pojavili, postigli su konsenzus oko dvije stvari: nepohodno je formiranje tehničke vlade i ukoliko ne bi došlo do njenog formiranja i izmjena izbornog zakonodavstva, slijedi bojkot svih izbora.

"Da li smo sada bliže, ili nijesmo tejničkoj vladi, i da li smo i dalje na fonu da ćemo bojktovati sve izbore ukoliko te tehničke vlade ne bude", kazao je Aleksandar Damjnović, nezavisni poslanik.

"Bez tehničke vlade nema izlaska na izbore, izlazak na izbore bez tehničke vlade, kao kontrolnog mehanizma, je izlazak na unaprijed izgubljene izbore", rekla je Anka Vukićević, nezavisna poslanica

"Ili ćemo u Crnoj Gori imati slobodne i poštene izbore, i zajednički učestvovati na tim izborima, ili mi jedinstveno moramo biti spremni da bojkotujemo svake naredne izbore", rekao je Miloš Konatar iz Građanskog pokreta URA.

"Potrebno bi bilo i nepohodno da bude tehnička vlada. Kako ćemo doći do te tehničke vlade, naravno svi zajedno", kazao je Vučinić.

"Predlažemo bojkot ako se ne obezbijedi realizacija Briselskog plana, i predlažemo bojkot ako se ne obezbijedi tehnička vlada ili vlada građanskog jedinstva", rekao je Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore.

Sekulović, kaže da je dobro što je opozicija postigla dogovor oko tehničke vlade, ali smatra da je ostao još jedan krucijalni problem, a to je, da li će DF trajno napustiti rad skupštinskog odbora, a time i neučestvovati u eventualnom formiranju tehničke vlade.

"Mi prisustvujemo nečemu što je usolvno rečeno prirodno, da se opozicione partije, pogotovo te dvije najače grupacije bore za lidertsvo u opoziciji. Nesprono je da postoji jedan dio biračkog tijela koji se preklapa. Međutim nivo koji se otvrio konfrotacija, mislim da je kontraproduktivan za samu opoziciju, i da se otvara prostor, da evntualno na ovim paralemnetarnim izborima, pod uslovom da opozicija na njima učetsvuje izlaznost bude relativno mala, odnosno da se poveća broj apstinenata", rekao je Sekulović.

I u pokretu "Odupri se" poručuju opoziciji da nije u redu da Sporazumom o budućnosti mašu kao batinom u svojim međusobnim obračunima, i da je vrijeme da zakopaju ratne sjekire.

"Ova vlast neće popustiti i neće ispuniti ni jednu tačku iz sporazuma, ako ne bude ispunjena ova dva elementa – jedinstvo opozicije I građani na ulici", rekao je juče lider pokreta "Odupri se" Džemal Perović.

Na predlog 29 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), za 23. avgust zakazana je vanredna sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj će biti imenovani novi članovi iz reda opozicije, preciznije iz Demokratske Crne Gore, u Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Bonus video: