KOMENTARI ĆALOVIĆ, BOŠNJAK I RUDOVIĆA

O kreditima i stanovima odabranih: Praksa kojom se Vlada ruga u lice svojim građanima

Marković je odlukom da Vlada skine oznaku tajnosti sa podataka o dodjeli stanova funkcionerima i državnim službenicima pod povoljnim uslovima konačno priznao da ti podaci poraju biti javni, ali da je to uradio tek nakon snažnog pritiska, kazala je Vanja Ćalović.
11282 pregleda 34 komentar(a)
Marković
Marković

Nakon što je juče Vlada, kao što je i premijer obećao prošlog mjeseca, skinula oznaku tajnosti sa podataka o dodjeli stanova funkcionerima i državnim službenicima pod povoljnim uslovima, u MANSU- ocjenjuju da je time premijer Duško Marković konačno priznao da ti podaci moraju biti javni.

"Znači da ne postoji ni jedna jedina prepreka da se dođe do kompletnih podataka o stanovima i kreditima koji su u prethodnom periodu davani funkcionerima. Očigledo je da je premijer te podatke objavio tek nakon izuzetnog snažnog pritiska", kazala je Vanja Ćalović, izvršna direktorica MANS-a. 

Iako je premijer kazao da ne vidi razlog zašto se ne bi objavila odluka o dodjeli stana ili kredita funkcioneru, kada javni funkcioneri svoju imovinu prijavljuju Agenciji za sprječavanje korupcije, to pravilo izgleda ne važi za direktora te agencije Sretena Radonjića koji je jedan od 96 državnih funkcionera koji su za vrijeme mandata ove vlade od države dobili kredit ili stan po povoljnim uslovima ali tog podatka u njegovom imovinskom kartonu nema.

"Izvršna vlast davala je konkretne koristi ljudima koji treba da donose odluke, da je prekršila prava građana u sudskim postupcima i da Izvršna vlast zloupotrebljavata sredstva u predizbornom periodu. To je ono što je ključni problem i što građani vrlo često pred sudovima ne mogu naći pravdu niti u institucijama koje bi po svojoj prirodi trebale biti nezavisne već su one po direktnoj finansiskoj kontrolom izvršne vlasti koja ne samo preko budzeta čije usvajanje diktirira već preko konkretnih beneficija koje imaju pojedinci u tim sudovima i tim institucijama direktno i utiče na odluke i njihovo postupanje u predmetima gdje građani imaju direktni interes", navodi Ćalović.

Dok na naše pozive u DPS-u danas nijesu odgovarli, Branka Bošnjak iz DF-a kaže da to što su na spisku mnogi tužioci, sudije, predsjendica vrhovnog suda, visoki policijski funkcioneri, direktor Poreske uprave, generalna direktorica za evropske integracije u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, inače supruga potpredsjednika Vlade Milutina Simovića, ukazuje da je jasno da je u pitanju korupcionaški posao. 

Dodaje da je sada jasno zašto premijer mjesecima nije odgovarao na njen poslanički zahtjev, čak i nakon poslovničkih urgencija, zbog čega od njega traži da podnese ostavku.

"Markoviću, imaš milione da čašćavaš podobne stanovima i kreditima, a nemaš da povećaš plate ljekarima i univerzitetskim profesorima. I ove sa spiska ti nazivaš beskućnicima, ove koji su obezbijedili i svoje čukununuče na račun države, samo zbog te izjave treba da ako imaš i trunku odgovornosti i evropskog manira, da ne kažem poštenog odnosa prema Crnoj Gori treba, podneseš ostavku. U drugim državama, ovo bi bio skandal nad skandalima, Vlada bi istog časa pala, a svi bi završili u zatvoru", kazala je Bošnjak.

Pitanje kada će Vlada skinuti oznaku tajnosti sa podataka o dodjeli stanova funkcionerima i državnim službenicima na premijerskom satu postavio je Neđeljko Rudović koji danas kaže da je očigledno da ne možemo od predsjednika sudova i od tužilaca očekivati da rade svoj posao kada su oni ti koje država čašćava.

"Ljudi su dobijali stanove za 8.000 e sa mjesečnim ratama od 30, 40 e, dok je rata za svakog drugog čak preko projekta hiljadu plus iznad 250 eura. Ovo je praksa koja traje duže od deceniju, ovo je praksa na osnovu koje građani Crne Gore plaćaju funkcionerima vlasti koji inače imaju primanja koja su tri ili četri prosječne plate, da stiču eksta profit i ogromnu imovinu za šta. Jasno da je ovo praksa kojom se Vlada ruga u lice svojim građanima koji je plaćaju", kazao je Nedjeljko Rudović.

Prema zvaničenim podacima, za skoro tri godine Markovićeg mandata ukupno je odobreno 2,6 miliona eura stambenih kredita po povoljnim uslovima, a u tu cijenu nije uračunato 13 stanova pod povlašćenim uslovima. Državni funkcioneri i službenici, među kojima su oni iz Vlade, Skupštine, pravosuđe, policije, javnih preduzeća itd., dobijali su od 10.000 do 40.000 eura po uslovima koji znače da je na račun države i do 80 odsto dobijenih iznosa, zavisno od odobrenih uslova. 

Nijesu objavljeni uslovi i po kojima kriterijumima su zaslužni oni koji su dobili stambenu pomoć.