Nekada se kod Đerkovića dnevno mljelo 300 kg brašna, a danas...

Stari mlin u selu Košutiće na rijeci Perućici od zaborava čuva treća generacija porodice Đerković
4378 pregleda 1 komentar(a)
Dragan nastavio tradiciju
Dragan nastavio tradiciju

Posljednja vodenica potočara u Podkomovlju nalazi se na sedmom kilometru od Andrijevice prema Konjusima. Stari mlin u selu Košutiće na rijeci Perućici od zaborava čuva treća generacija porodice Đerković. Potočaru je prije više od 80 godina izgradio Draganov djed Milić, i tu se u redovima čekalo sve do osamdesetih.

"Po svu noć se mljelo, od ujutro do uveče, čak se i osvitalo, sjutradan. Tu su radili majka otac i po neki brastvenik, ja i dva moja brata, pa poslije sam ja to preuzeo kasnije", priča Dragan Đerković, vlasnik vodenice.

Iako rezervisan za muškarce, posao bara - bar sa Draganom već 15 godina radi i njegova supruga Lirjana, koja je ovdje došla iz Albanije.

"Ništa mi nije teško, radi se i tako", kaže njegova supruga Lirjana Đerković.

Uz vodenicu, sve do poplava pedesetih godina prošlog vijeka, ovdje je radila i vlačara. Ispod ovog kamena dnevno je izlazilo dvjesta i više kilograma brašna, najviše kukuruznog.

"Svi su masovno mljeli. Sad melje se recimo nedjeljno, mjesečno kako ko dođe, po 100 kila mjesec ili 200 u vrh glave", kaže Dragan.

Nekad je ovaj kraj bio više naseljen. Danas je Andrijevica sve više pusta, pa se i vodenički točak rijetko okreće. "Sve su njive bile orane. Nije ništa bilo zalivađeno. Svaka bila kao ovaj brijeg ovdje sijan ječam, ovas, onda pšenica kukuruz. Mladi naraštaj se odselio, završili škole i otišli prema Podgorici, inostranstvu, tamo ovamo", priča Dragan.

A koliko je nekad bilo vodenica na ovom prostoru?

"Sigurno da je bilo 50 vodenica. Samo ovdje je bilo pet - šest vodenica, a ovo je prva koja je radila na ujam", kaže Dragan.

Tako je ova potočara Đerkovića koja je nekada predstavljala pravo bogatstvo, sve tiši svjedok minulih vremena i odredište radoznalih turista. Zato se danas ovdje sve više svraća na čašicu razgovora za srdačnim domaćinima, koji makar i na taj način - čuvaju roditeljski amanet.

Bonus video: