Glamur renesansne Venecije stigao je u Crnu Goru

Murano staklo proslavilo je Veneciju i venecijanske majstore prije više od hiljadu godina, a zahvaljujući svojoj nevjerovatnoj ljepoti njegova popularnost i cijena rastu vjekovim. Ekipa "Boja jutra" bila je na izložbi Murano stakla u Galeriji „MC2” u naselju „Marina” u naselju Luštica Bej.
787 pregleda 0 komentar(a)
Jutarnji program, Foto: TV Vijesti
Jutarnji program, Foto: TV Vijesti

Murano staklo proslavilo je Veneciju i venecijanske majstore prije više od hiljadu godina, a zahvaljujući svojoj nevjerovatnoj ljepoti njegova popularnost i cijena rastu vjekovima. U radionicama širom Murana, od ove vrste stakla izrađuju se razni predmeti– od delikatnih figurina do lustera – ali za svaki komad potrebni suveliko znanje i vještina. Kako izgledaju pojedini komadi ove umjetnosti, do 17. avgusta možete pogledati u Galeriji „MC2” u naselju „Marina” u naselju Luštica Bej, gdje su izloženi i radovi “Mikelanđela Murano stakla”.

Ukrasne figurine, pepeljare, nakit, vaze i lusteri, sve to može biti napravljeno od ukrasnog Murano stakla. Ova drevna vještina podrazumijeva da se od užarenog stakla različitih boja prave najrazličitiji i najkompleksniji oblici. U želji da publici pokaže najbolje primjerke ove neobične umjetničke tehnike, Vinćenco Makarone okupio je radove raznih umjetnika na jednom mjestu, i to baš u Crnoj Gori. "Želio sam da pokažem koje su naše najbolje i najljepše stvari iz Italije. Ne samo Murano stalko već i djela ostalih italijanskih stvaralaca. Na ovoj izložbi prikazujemo i radove onih malih i lokalnih umjetnika, dok naredne godine planiramo da predstavimo i umjetnike iz različitih krajeva Italije.", istakao je Vinćenco.

Ova izložba će od septembra biti predstavljena i ostaku svijeta – ići će u Amsterdam, Pariz, London, Madrid...

Bonus video: