NESNOSNE VRUĆINE U GLAVNOM GRADU

Kako se Podgoričani bore sa 40 stepeni i koji su savjeti ljekara

Ljekari savjetuju da se po ovakvoj vrućini ne izlazi vani kao i da se unosi dovoljno tečnosti kako bi izbjegli dehidrataciju
11820 pregleda 7 komentar(a)
Podgorica, Foto: Shutterstock
Podgorica, Foto: Shutterstock

U Podgorici je danas bio najtopliji dan od početka godine. 

Živa u termometru bila je blizu 40-og podioka. 

Tropski talas koji je zahvatio Balkan ali i dio Evrope, već sjutra polako jenjava i u drugom dijelu sedmice nam donosi manje osvježenje.

"Danas će biti najviša temperatura ovoga avgusta, ali daleko od toga da je najviša temperatura  u avgustu jer do sad jos nije prešlo ove godine  temperatura 40 stepeni  a tokom ovok 70-godišnjeg niza osmatranja to se desilo više od 50 puta. Dakle ovo će biti jedan veoma  topao dan. Ali daleko je od bilo kakvih rekorda", kazao je meteorolog Dušan Pavićević.

Visoke temperature napunile su i ambulante. Ljekari savjetuju da se po ovakvoj vrućini  ne izlazi vani kao i da se unosi dovoljno tečnosti kako bi izbjegli dehidrataciju.

"Jako je bitno da borave u klimatizoivanim  prostorijama  ali da nisu direktno pod uticajem klime. Jako je bitno da u periodu od 12 do 5 ako je ikako moguće  da ne izlaze vani.  Ne piti zaslađene napitke,  gazirane da to bude rashlađena voda  i naravno što se tiče odjeće ne nositi pribijenu odjeću  već nešto što je komotnije i svijetlijih boja", kazala je dr Mersiha Frljučkić.  

.

Preporučujemo za Vas