Zaposleni koji rade sa hranom često nakon toaleta ne peru ruke

Gostujući u jutarnjem programu TV Vijesti dr sci.med Snežana Barjaktarović Labović, specijalista higijene i dijetolog upozorila je da zaposleni koji rade sa hranom nemaju dovoljno znanja o adekvatnom održavanju higijene i da im je neophodna kontinuirana edukacija.
5472 pregleda 5 komentar(a)
Jutarnji program, Foto: TV Vijesti
Jutarnji program, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 13.08.2019. 12:36h

Gostujući u jutarnjem programu TV Vijesti dr sci.med Snežana Barjaktarović Labović, specijalista higijene i dijetolog upozorila je da zaposleni koji rade sa hranom nemaju dovoljno znanja o adekvatnom održavanju higijene. Zato ističe da su neophodne kontinuirane edukacije.

U Odsjeku za higijenu i zdravstvenu ekologiju Doma zdravlja Bar tokom zadnja dva mjeseca uradili su preko 1500 briseva od kojih 30% nije bilo ispravno, najvećim dijelom zbog prljavih ruku.

"Većina njih ili nije prala ruke ili ih nije prala dovoljno dugo, sušili su ruke peškirom, neki su nosili nakit tokom rada sa hranom, što je nedopustivo" istakla je Barjaktarović Labović.

Ruke treba prati tečnim sapunom, to treba da traje dovoljno dugo da otkloni prljavštinu sa površine ruku, to traje 15 do 20 sekundi, ruke se potom brišu papirnim ubrusom.

Pravilna higijena ruku je najefikasnija, a opet najjeftinija preventivna mjera u prenosu svih bolesti.

" Sve što zaposleni dodirne ostavi otisak sa kože ruku na kojoj se nalaze mikrobi, u zavisnosti od toga sa čim je prethodno bio u kotaktu, a najgore je kada je to momenat nakon krišćenja toaleta, to je nešto što je najstrašnije, a šta se vjerujte vrlo često dešava. " ističe Barjaktarović Labović i dodaje: "Građani treba da reaguju kada je na primjer konobar u odijelu koje nije čisto, kada se neprimjereno ponaša, češka kosu, čačka nos, taj ne treba da nam donese hranu ako ne vidimo da je oprao ruke kako treba."

Kako HASAP sertifikat ne garantuje bezbjednost, zašto je bolje piti vodu sa česme, a voće i povrće je dovoljno dobro oprati vodom i ne treba ga potapati ili prati sodom bikarbonom pogledajte u video snimku

Bonus video: