Iako nije vrijeme Rotavirusa, ima zaraženih

Šta izaziva crijevne virusne infekcije, kakva je situacija ovog ljeta, kako da se zaštitimo , pitali smo Vesnu Milutinović, epidemiologa
2483 pregleda 1 komentar(a)
Boje jutra, Foto: TV Vijesti
Boje jutra, Foto: TV Vijesti

Visoke temperature pogoduju razmnožavanju bakterija i virusa u hrani koji uzrokuju crijevne virusne infekcije. Šta još izaziva ove infekcije, kakva je situacija ovog ljeta, kako da se zaštitimo, pitali smo epidemiologa Dom zdravlja Budva, Vesnu Milutinović.

Iako sada nije vrijeme rotavirusa - ipak se javlja. On je dosta otporan na temperaturne razlike, tako da nas je iznenadio, ali tu je.

Prljave ruke, kontakt sa zaraženim osobama, dodir igračaka, vode, ali i kijanjem, kašljanjem, govorom - sve ovo može dovesti do zaraze ovim virusom.

On dovodi do brze dehidratacije, što posebno može biti ozbiljno kod djece.

Lična higijena je najvažnija, zaboravili smo da peremo ruke, to je osnov.

Kod svih crijevnih infekcija, virus žestoko napadaju organizam. Vi kad bi uzimali masno, začinjeno, gazirane sokove, mliječne proizvode - to loše utiče na bolest.

Potrebno je uzimati dosta vode, pileće supe izbjegavati, koristiti supe iz kesica, bareni krompir, barena šargarepa, banana, pečena jabuka - to se preporučuje za lakši prelazak na neko normalnije stanje.

Bonus video: