Hoće li Posebni klub dobiti mjesto u Odboru?

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja potvrdio je Televiziji Vijesti da je do sada stigao samo predlog Demokrata
2646 pregleda 15 komentar(a)
Iz Parlamenta, Foto: Screenshot
Iz Parlamenta, Foto: Screenshot
Ažurirano: 21.08.2019. 20:15h

Na sjutrašnjem nastavku sjednice, započete 31. jula, Administrativni odbor treba da utvrdi Predlog odluke o razrješenju jednog i izboru dva člana Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, i pošalje je u plenum, zakazan za petak.

Odbor, formiran prije deset mjeseci ima po sedam predstavnika vlasti i opozicije. Vlast čine četiri predstavnika DPS-a, jedan SD i dva manjinskih partija. Opoziciju predstavljaju 3 člana DF-a, jedan SDP-a, nezavisni poslanik Neđeljko Rudović u ime kluba SNP/DEMOS, budući da je Miodrag Lekić podnio ostavku.

Lekić će sjutra i formalno biti razriješen, pa ostaju dva upražnjena mjesta.

Predsjedavajući Odboru Luiđ Škrelja potvrdio je kako će sjutra na stolu biti predlog Demokrata da u Odbor uđu njihova dva predstavnika Momo Koprivica i Danilo Šaranović.

"Nijedan drugi predlog do mene niti je stigao, niti imam informaciju da ima drugih ili novih predloga, ali smatram da bismo sjutra trebali konačno da završimo to", kazao je Luiđ Škrelja, predsjednik Administrtivnog odbora.

Drugi predlog mogao bi, kako saznaje TV Vijesti, da stigne od Posebnog kluba poslanika.

Šef tog kluba Aleksandar Damjanović juče je rekao da će uoči sjutrašnje sjednice odlučiti hoće li iskoristiti svoje pravo i imati predstavnika u Odboru za izbornu reformu. Oni su se ranije odrekli te pozicije, ustupajući je ostalim opozicionim kolegama, ali sada Damjanović i poslanik Janko Vučinić misle drugačije.

Ujedinjena Crna Gora međutim ostaje pri stavu da ne treba da budu u Odboru bez garancije da će se formirati tehnička vlada, dok od Anke Vukićević, petog člana ovog kluba, čiji bi glas mogao biti presudan, TV Vijesti danas nije uspjela da dobije stav o ovom pitanju.

DF neće glasati sjutra prilikom odlučivanja na Administrativnom odboru, ali će, poručuju, na sjednicu doći sa jasnim stanovištem.

"Što se tiče predloga Demokrata, oni će morati da se dogovore koga od ove dvojice hoće u Odbor jer njima pripada jedno mjesto, a jedno mjesto pripada klubu nezavisnih poslanika. Ja koliko imam informaciju, oni će kandidovati nekog svog predstavnika", kazala je za TV Vijesti, Branka Bošnjak (DF).

Demoktare navode kako Posebni klub poslanika ne može ići samo sa kvote opozicije, već i vlasti.

"Stoga Demokrate traže da DPS ima jednog člana manje u Odboru kako bi klub nezavisnih poslanika imao svog predstavnika. Dakle, Demokrate traže da DPS ima jednog manje, a DF traži da Demokrate imaju jednog člana manje u Odboru", navodi Momo Koprivica iz Demokrata.

Luiđ Škrelja iz DPS-a očekuje da će Odbor za izbornu reformu nastaviti rad u punom sastavu, kako bi u 2020. pripremili ambijent u kojem niko ne bi sporio rezultate izbora.

Bonus video: