REKCIJE NEVLADINOG SEKTORA

"Nema sukoba interesa": Evo kako NVO reaguje na Radonjićevu izjavu

Radonjić je od Vladine komisije dobio 40 hiljada stambenog kredita, ali to nije prijavio u imovinskom kartonu sa obrazloženjem da kredit nije realizovan
2620 pregleda 1 komentar(a)
Radonjić
Radonjić

“Svako ima pravo na kredit, na stan, to ne može uticati na efikasnost i na konflikt interesa”, kazao je juče Sreten Radonić, direktor ASK-a.

Ovako prvi čovjek jedne od ključnih institucija u borbi protiv korupcije vidi spornu dodjelu stanova. U civilnom sektoru misle sasvim suprotno

“Ta izjava je krajnje obeshrabrujuća sa stanovišta onoga što bi moralo biti zakonito i ažurno postupanje ASK-a kada je riječ o procesuiranju ovog pitanja", smatra Daliborka Uljarević (CGO).

“Takva izjava je u najmaju ruku apsurdna+uslugu za uslugu i slični principi koji su u našoj upravi i državi široko rasprostranjeni itekako utiču na način na koji ljudi obavljaju javne funkcije", ocjenjuje Ana Đurnić iz Instituta alternativa.

I sam Radonjić je od Vladine komisije dobio 40 hiljada stambenog kredita, ali to nije prijavio u imovinskom kartonu sa obrazloženjem da kredit nije realizovan.

“Zakon ne prepoznaje kategorije realizovanih i nerealizovanih kredita, poznaje samo uvećanje imovine preko 5 hiljada eura što je ovdje de fakto slučaj”, navodi Đurnić.

 Zato u Institutu alternativa i Centru za građansko obrazovanje očekuju da novi sastav Savjeta ASK-a detaljno provjeri sve imovinske kartone i okolnosti u vezi sa aferom Stanovi. To su im zatražili i zvaničnom inicijativom o kojoj će se raspravljati na narednoj sjednici.

“Nemam generalno velika očekivanja ni od ovog ovog sastava Savjeta ASK-a koji je izabran isključivo glasovima vladajuće većine i uz brojne kritike i kontraverze samog postupka”, kaže Uljarević.

“Savjet kao kontrolna instanca, kao kontrolni mehanizam direktora, je i nadležan i odgovoran i obavezan da, uslovno rečeno, gura tu priču, da insisitra, budući da kontroliše direktora, a direktor svoje zaposlene, da svi kapacitete Agencije stave u pogon, da tako kažem, afere o kojoj cijela država priča, da se ne dozvoli pravdanje nedostatkom kapaciteta, nedostatkom vremena i skretanje pažnje na neke marginalne probleme", dodaje Đurnić.

 Sljedeća sjednica Savjeta Agencije trebalo bi da bude održana 6. septembra.

Preporučujemo za Vas