Svestrana umjetnica koja izrađuje komade tradicionalne dobrotske čipke

Među gospođama koje svojom vještinom i strpljivim radom i dalje doprinose očuvanju ove tradicije je Milena Mila Moškov, koja je nedavno svoje radove izlagala na hrvatskom ostrvu Pag
1393 pregleda 1 komentar(a)

Dobrotska čipka je zaštićena kao nematerijalna kulturna baština, a njeni korijeni potiču iz srednjeg vijeka. Poznato je da je udovička kapa-cacara, 1910. godine nagrađena u Beču, kao jedinstven eksponat. Danas, bogata kolekcija dobrotske čipke krasi Crkvu svetog Stasija, a komadi se nalaze i u Crkvi svetog Nikole u Perastu, u kapetanskim palatama. Među gospođama koje svojom vještinom i strpljivim radom i dalje doprinose očuvanju ove tradicije je Milena Mila Moškov, koja je nedavno svoje radove izlagala na hrvatskom ostrvu Pag. Pritom, ona je talentovana za još vrsta umjetnosti.

Osjećaj za umjetnost prenosi i na platno. Oduvijek je inspirisala rodna Boka, pa su tako nastale slike Bjelila, Gospe od milosti, Perasta ali i rijeke Tare. Ono o čemu Mila nenametljivo i stidiljivo govori jeste njeno poetsko stvaralaštvo i zbirka “Zalančana tuga”. Učestvovala je na raznim konkursima, između ostalog u Ređu di Kalabrija je pobijedila u pisanoj poeziji na međunarodnom konkursu. Kada je u pitanju njena ljubav, dobrotska čipka, krajem septembra je pozvana da svoje radove predstavi na tradicionalnoj izložbi, u Slavoniji. Možda jednog dana, ispuni želju svojoj porodici i prijateljima tako što će svoju svestranost pokazati na izložbi koja će objediniti filigranske radove, dobrotsku čipku, umjetničke slike, uz čitanje napisanih stihova.

Saznajte više u prilogu koji je pripremila Nine Bošković.

Bonus video: