Prosvjetni radnici bi od naredne godine mogli primati veće plate

"Ovaj put nećemo odustati, mora se prosvjeti povećati plata", kazao je Zvonko Pavićević, predsjednik Sindikata prosvjete
5114 pregleda 3 komentar(a)

Učitelji i nastavnici od naredne godine možda će primati veće plate, jer uskoro počinju pregovori Sindikata prosvjete i Vlade. Sindikalci kažu da su uradili novi Granski kolektivni ugovor sa novim koeficijentima za sva zanimanja.

"Taj dopis smo uputili Ministarstvu prosvjete, a uputićemo i ministru finansija i Vladi i razgovori, pregovori treba da počnu za desetak dana. Mi smo u tom novom Granskom koletivnom ugovoru u prosjeku predvidjeli povećanje da bude negdje 10 odsto, nismo išli linearno, negdje smo išli više, negdje manje, da bismo zadržali taj raspon između stručnih sprema i nivoa kvalifikacija. Ovaj put nećemo odustati, mora se prosvjeti povećati plata", kazao je Zvonko Pavićević, predsjednik Sindikata prosvjete.

Računaju da bi to povećanje godišnje koštalo Vladu pet i po miliona eura. Pregovori bi trebalo da budu završeni do novembra, jer se u decembru usvaja budžet za narednu godinu.

Iz Ministarstva prosvjete, u vezi sa povećanjem plata, samo su se kratko oglasili.

"Formirana je radna grupa od predstavnika Ministarstva i Sindikata koja će raditi na kolektivnom ugovoru, a javnost će biti blagovremeno obaviještena o svim novinama", naveli su iz ministarstva.

A prosvjetari su ogorčeni. Smeta ima to što se novac iz budžeta neracionalno troši, kao što je, recimo, Vlada čašćavala zaslužne stanovima i ekstra povoljnim stambenim kreditima. A oni su, kažu, došli do toga da je plata prosvjetnog radnika ispod prosječne zarade u Crnoj Gori.

"Ovaj put ćemo se radikalnije boriti za ono što mi tražimo, a smatramo da je konačno krajnje vrijeme, poslije svega ovoga što se radi, davanje stanova, kredita, garancija, ne znam ni ja čega sve, da se mora naći za prosvjetu", rekao je Pavićević.

Na pitanje da li će imati petlju da organizuju štrajk, odgovara:

"Pa ja se nadam, evo mi ćemo obavijestiti naše članstvo i javnost, sa onim što mi tražimo, pozvaćemo ih da nam pomognu, da podrže naše zahtjeve, na način na koji se dogovorimo, ne isključujemo nijedan način sindikalne borbe, a sve zavisi od pregovora koje ćemo ubzo imati."

Eventualno povećanje plata odnosilo bi se na oko 13 hiljada prosvjetara.

Bonus video: