Vlada izbjegla vreli avgust: Kada će novi zakoni o radu i PIO?

U Uniji slobodnih sindikata očekuju da će novi Zakon o PIO Vlada utvrditi već tokom seprtembra, a da će biti usvojen do kraja godine. Nadaju se da će i akt koji definiše prava zaposlenih, a čiji se nacrt više od godinu nalazi u Briselu što prije ući u proceduru i stupiti na snagu.
5329 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vlada je, zbog odmora, izbjegla vreli avgust. No, sudeći po zakonima koje bi trebalo da utvrdi, vrelo će biti i u septembru. U sindikatu očekuju da se iz fioke prvo izvadi Nacrt izmjena Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju. Ovaj akt uveliko kasni, budući da je trebalo je da počne da se primjenjuje od početka ove godine.

"Zadnja informacija jeste da MRSS kao predlagač uputilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o PIO Vladi. U tom tekstu je sadržano sve što smo tokom prošle godine ispregovarali. I očekujemo da će u proceduri koja slijedi tokom septembra Vlada imati usvajanje teksta predloga zakona, naravno onako kako ga je resorno ministarstvo predložilo, pa se nadamo da će do kraja godine biti usvojen od strane Skupštine", kazao je generalni sekretar USS, Srđa Keković.

Novi Zakon o PIO digao je veliku prašinu, a nakon višednevnih sastanaka i sukoba mišljenja sindikati i Ministarstvo rada, ipak su postigli kompromis oko nekoliko ključnih izmjena. Ako se one usvoje, muškarci će u starosnu penziju ići sa 66 godina, a žene sa 64, uz najmanje 15 godina staža. Pravo na penziju stiče se i sa 61 godinom starosti i 40 godina staža.

"Osnovicu za obračun penzija uspjeli da dovedemo do nivoa da se 1/4 najlošijih nevezanih godina izuzima iz te osnovice na osnovu koje se utvrđuje penzija. To će važiti do 2030. godine", pojasnio je Keković.

Osim ovog koji se tiče budućih penzionera, sindikalci očekuju da se Vlada pozabavi i dugo pregovaranim izmjenama Zakona o radu. Keković podsjeća da se nacrt već više od godinu nalazi u Briselu i ističe da su krajem jula imali završne konsultacije sa ekspertom Evropske Komisije.

"Očekujemo svaki dan da dobijemo zeleno svjetlo da taj zakon uđe u proceduru. + U trećem kvartalu bi Vlada trebalo da ga usvoji u formi prijedloga, nakon toga treba da ide u skupštinsku proceduru. Ima puno promjena koje su pozitivne i zbog toga je za sve nas u Crnoj Gori strašno važno da taj zakon što prije stupi na snagu".

A, te promjene su, kaže Keković u interesu i radnika i poslodavaca.

"Sporazumni raskid odnosa tzv. blanko sporazum, koji radnik mora da potpiše prilikom potpisivanja Ugovora na neodređeno, moraće u budućem biti ovjeren kod nadležnog organa da bi mogao da proizvodi dejstvo. Maksimalan vremenski period kod kojeg će radnik biti angažovan kod jednog poslodavca biće 3 godine, dvije godine preko agencije, a jedan direktan ugovor, ili obratno, dvije godine preko ugovora na određeno, a jedna preko agencije".

Dokle se stiglo sa nacrtima ova dva akta, pitali smo i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, ali nam je rečeno da odgovore ne možemo dobiti prije ponedjeljka, kada se oni koji su za njih zaduženi vraćaju sa odmora.

Bonus video: