Prva godišnjica od osamostaljenja Tuzi: Koliko se toga promijenilo?

Lokalna vlast kao najveći uspjeh vidi formiranje administracije, te nekoliko manjih infrastrukurnih projekata. Izazov im predstavlja ekonomska stabilnost i finansiranje institucija
3175 pregleda 4 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Screenshot
Sa svečanosti, Foto: Screenshot

Uz crnogorsku himnu i narodne albanske, bošnjačke i crnogorske nošnje počelo je svečano obilježavanje dana Opštine Tuzi.

Mnogo značajnije - godina je od kad su Tuzi dobile status samostalne opštine.

"Danas to slavimo, ne samo kao pobjedu nezavisnoti, već kao postizanje prava na jednak indentitet sa svim ostalim opštinama", kazao je Samir Kajošaj, predsjednik Skupštine Tuzi.

Čelnici najmlađe opštine nijesu propustili priliku da se pohvale šta su uradili za manje od pola godine koliko su na vlasti.

"Rekonstrukcija parka u centru Tuzi, izgradnja trim staze od Vuljaja do Hakšabanovića, izgradili vidikovac u mjestu kuće Rakića i renovirali bunar u Milješu“, navodi Nik Đeljošaj, predsjednik Opština Tuzi.

Najveći izazov samostalne opštine ostaje ekonomska stabilnost, ali i nada da će se to prevazići.

"Jer Malesija i Tuzi posjeduju velike prirodne potencijale, kao što su turistički potencijali, poljorpivreda, po meni ekonosmka stabilnost uz jedan dobar menadžemnt neće biti upitna", kazao je Štjefan Camaj, odbornik Demokrata.

U opoziciji smatraju da je za kratko vrijeme od formiranja vlasti moglo mnogo više da se uradi.

"Moglo je više da se uradi u smislu sređivanja komunalnih problema u našoj opštini, jer je komunalna policija oformljena", navodi Samir Adžović, odbornik SD u Skupštini Opštine Tuzi.

Sa Adžovićem su saglasni i građani, koji kažu da se od samostalnosti nije ništa bitno promijenilo.

Jedno od neriješenih pitanja je i utvrđivanje granice sa Podgoricom. Iz vladajuće koalicije na znaju kada bi se to moglo riješiti.

"Mogu slobodno reći da rad te komisije je u nezavidnom položaju i naravno apelovao bih da se što prije počne sa radom i da dođe do željenog razgraničenja, odnosno podjele te imovine, jer mnogo toga zavisi mnogo toga, kao što su buduće investicije“, navodi Camaj.

Odbornici DPS-a, koji su u Tuzima opozicija, nijesu prisustvovali danasnjoj svečanoj sjednici. Problematizovali su to što se kao Dan opštine sada obilježava 1.septembar, koji ih asocira na početak 2. svjetskog rata, a ne 15 decembar kao ranije.

Na proslavi su bili potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu, kao i predsjednici opština Herceg Novi i Ulcinj. Među onima koji su poslali čestitke su predsjednik Albanije i gradonačelnik Tirane.

Bonus video: