Nijedna kućica na Bojani nema dozvolu za izdavanje: Koliko je stvarno turista u Ulcinju?

Da turistička inspekcija nije radila posao kako treba, ocjenjuje prvi čovjek Ulcinja, i za naredno ljeto najavljuje red na obalama Bojane
7542 pregleda 2 komentar(a)
Kućice na Bojani, Foto: Screenshot
Kućice na Bojani, Foto: Screenshot

U Ulcinju danas, prema podacima lokalne turističke organizacije, odmara blizu 45 hiljada gostiju. Još koliko njih ljetuje na obalama Bojane nepoznanica je jer nijedna kućica na rijeci nema odobrenje za izdavanje, a ima ih blizu 600.

"Ima tu sigurno četiri do pet hiljada ljudi koji borave na Adi Bojani. Niko od njih nije prijavljen. Niko od njih nije tražio odobrenje od opštine Ulcinj", kazao je Ljoro Nrekić, predsjednik Opštine Ulcinj.

"Normalno da taj problem treba da se riješi, da se uvedu u sistem kućiće koje se izdaju. Teško je pošto su pojedinačne, to su individualne kućice I treba pojedinačna kontrola za svaki objekat. To je posao za lokalnu i državnu inspekciju", navodi Fatmir Đeka, direktor TO Ulcinj.

Da turistička inspekcija nije radila posao kako treba, ocjenjuje prvi čovjek Ulcinja, i za naredno ljeto najavljuje red na obalama Bojane.

"Tako da ćemo za narednu godinu spremiti I osposobiti inspektore, jer inspektor ako ne zna jedan zapisnik da potpies ne treba ti ništa", dodaje Nrekić.

Iz Turističke organizacije najavljuju za sledeću sezonu i otvaranje info punkta kod mosta na Bojani, kako bi olakšali prijavu boravka gostiju. Obalama Bojane upravlja Morsko dobro, a Nrekić im poručuje da bi to mogli malo bolje.

"Znamo da Morsko dobro ubira dva miliona i nešto godišnje iz Ulcinja . Moramo malo domaćinski da se ponašamo, i mi, a i Morsko dobro."

I nijesu problem samo kućice, neprijavljeni gosti spavaju pod vedrim nebom, uz samu rijeku na ušću Bojane. Divlji kamperi tradicionalni su gosti ovog dijela, a povremeno im mir poremeti policijska kontrola. Međutim, oni se uvijek vrate