Podstanarske kirije i funkcionerske rate: Koliko građani izdvajaju za zakup stana?

Prosječan građanin trećinu života otplaćuje krov nad glavom
5077 pregleda 2 komentar(a)

Dok crnogorska Vlada po super povoljnim uslovima dijeli stanove i stambene kredite funkcionerima koji već imaju po nekoliko nekretnina, prosječan građanin trećinu života otplaćuje krov nad glavom.

Oni koji pak nemaju stan u glavnom gradu ili su za Podgoricu vezani poslom ili fakultetskim obavezama, prinuđeni su da ga iznajme. Mjesečna zakupnina je i do osam puta veća, nego rata stambenog kredita privilegovanih funkcionera.

"Studenti i prosječni ljudi koji iznajmljuju stanove, većinom krajem avgusta i septembar je glavni period kad oni uzimaju stanove. Ti stanovi se kreću od 200-250 eura garsonjere, od 300-350 do 400 eura su jednosobni stanovi, dvosobni budu od 400 do 500 eura", kazala je Adrijana Mijušković, direktorica jedne agencije za nekretnine.

Mijušković kaže da se stanovi u glavnom gradu ovom trenutku najviše iznajmljuju u Siti kvartu i na Starom aerodromu.

"Siti kvart je na najvišem udaru. Tu bukvalno, koliko god da imate stanova, možete da ih izdate za kratko vrijeme. Znači, 300 slabo opremljen jednosoban stan, 300 eura je skoro pa polunamješten jednosoban stan. Cijene se kreću do 400 eura. Za 400 eura imate jako lijep moderan, pristojan stan koji možete da uzmete u Siti kvartu", dodaje ona.

Studenti se dovijaju, pa stanarinu dijele. Porodice koje nemaju ovoliko novca, stanove iznajmljuju po periferiji, gdje su makar za trećinu novca jeftiniji, ali će zato više dati za prevoz do posla ili škole.

U Nikšicu je sitacija povoljnija.To najviše odgovara studentima. Ipak i to manje, priličan je udar za skromne crnogorske porodične budžete

"Neki apartman bude oko 100 eura. Malo veći stan 150, 180. Sve zavisi kako gdje. Ove ovdje blizu fakulteta vjerovatno da su skuplje. Opet mnogo je Nikšić povoljniji nego Podgorica", kaže Mersiha Puzović, studentkinja iz Bijelog Polja.

I ovo je naravno, bez komunalija, struje, vode, naknade za smeće i održavanje zgrade.

Prema zvaničnim podacima Monstata iz 2011. godine, u Crnoj Gori oko 18 i po hiljada porodica, sa 60 hiljada članova živi podstanarskim životom.

Silom prilika, neki će podstanari ostati vječno. Oni koji budu imali više sreće, uz Hiljadu plus i visoke kamatne stope za dvadeset godina će promijeniti taj status, dok će oni najsrećniji poput Elvira Klice ili Alije Košute za 40 eura mjesečno - koliko košta kvalitetan paket za kablovsku i internet, za sedam, osam godina biti bogatiji za još jedan stan.

Bonus video: