Konačno odgovor MORT-a: O Cijevni na sastanku u Podgorici 19. septembra

U Centru za proučavanje ptica, koji je prije skoro godinu prvi obavijestio crnogorsku Vladu i javnost da je počela gradnja jedne od 14 planiranih MHE, pitaju šta su crnogorske institucije sve ovo vrijeme radile
2564 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2019. 19:20h

Nakon što su juče ekološki aktivisti iz Albanije Televiziji Vijesti dostavili snimak, koji potvrđuje da uveliko napreduje gradnja malih hidroelektrana na albanskom dijelu Cijevne, započeta bez dozvole zvanične Podgorice, i nakon 10 mjeseci ćutanja crnogorske Vlade, konačno je stigao odgovor Ministarstva održivog razvoja.

"Albanska strana je dostavila dokumentaciju na albanskom jeziku, ista je prevedena i upućena crnogorskoj Komisiji za saradnju u oblasti vodoprivrede sa Republikom Albanijom, koju je formirala Vlada Crne Gore. Komisija, koja je formirana u cilju rješavanja ovog izuzetno osjetljivog pitanja, razmatraće ovu temu u dijalogu sa albanskom stranom na zajedničkom sastanku planiranom za 19.09.2019. u Podgorici", saopšteno je Televiziji Vijesti iz MORT.

U Centru za proučavanje ptica, koji je prije skoro godinu prvi obavijestio crnogorsku Vladu i javnost da je počela gradnja jedne od 14 planiranih MHE, pitaju šta su crnogorske institucije sve ovo vrijeme radile.

"Sastanak ove komisije, koja se bavi izgradnjom mHE se planira tek sada, što je gotovo nezamislivo da nakon godinu dana nije uopšte ova tema došla do izrazaja niti se smatra bitnom. Nas posebno zabrinjava to što pokazuju veliku nezainteresovanost za rješavanje ovog problema", kazala je Ksenija Medenica iz CZIP-a.

Sa druge strane, u MORT-u kažu da su od početjka insistirali na ‎poštovanju međunarodnih obaveza i konvencija.

"Podsjećamo da je MORT, kao odgovorna institucija zadužena između ostalog za zaštitu prirodnih bogatstava Crne Gore, 26.12.2018. godine uputilo dopis Sekretarijatu Konvencije o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu-Espoo. Tim dopisom Ministarstvo je obavijestilo Sekretarijat o namjeri Republike Albanije da gradni mHE na rijeci Cijevni, bez upućivanja obavještenja i mogućnosti učešća u prekograničnoj proceduri. U međuvremenu je Republika Albanija dostavila dokumentaciju, tako da je dalja saradnja nastavljena na bilateralnom nivou".

Problem je, međutim, što javnost ne zna suštinu, ističu u civilnom sektoru.

"Prve konkretne informacije koje smo dobili od MORT jesu da je pristigla dokumentacija i da je prevedena. Nažalost, to nije dovoljno iz razloga što nijesmo upoznati sa njenim sadržajem I ni na jedan način nije objašnjeno da li je iko izvršio analizu procjene uticija na živornu sredinu kada su u pittanju projekti izgradnje malih HE na Cijevni. Mi za ovih godinu dana nijesmo saznali najosnovniju informaciju – da li je u pitanju ukupno 14 malih HE ili koliko?", ocijenila je Medenica.

Te informacije očekuju sa predstojećeg sastanka, kaže Medenica, kao i detaljnu analizu efekata gradnje svih planiranih postrojenja, jer kako tvrde, 14 malih HE na malom vodotoku može da ima ozboljne posljedice i to na zaštićenom području u Crnoj Gori, posto je Cijevna proglašena parkom prirode, a kandidat je i za područje NATURA 2000.

Bonus video: