Tivat se silovito razvija, a koliko se podigao kvalitet života prosječnog građanina?

Kusovac je zadovoljan urađenim i očekuje još jednu izbornu pobjedu. Iz tivatske opozicije tvrde ga je on najlošiji gradonačelnik do sada...
8953 pregleda 10 komentar(a)
Tivat, Foto: Screenshot
Tivat, Foto: Screenshot

Nakon godinu dana na čelu Tivta, predsjednik Opštine iz DPS-a kaže da je mnogo urađeno u njegovom mandatu.

"U proteklih 12 mjeseci mi smo počeli sa realizacijom i realizovali oko 26 projekata vrijednosti negdje oko osam miliona", kazao je Siniša Kusovac za TV Vijesti.

Iz tivatske opozicije nastavljaju sa kritikama, ne štedeći ni DPS, ni Kusovca. "Gospodin Kusovac je bez ikakve sumnje, najgori i najlošiji predsjednik Opštine kojeg je Tivat ikada imao, s obzirom na njegove rezultate. Izgubljen je veliki novac na Klačini, na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, gubi se veliki novac, to je ono što se manje zna, gubi se veliki novac od naknade na komunalije, jer se po Tivtu mnogo gradi, a Opština ne naplaćuje ni 20%", navodi Miomir Abović iz Tivatske akcije.

"Da je gospodin Kusovac na čelu ove potpuno odnarođene vlasti uspio da ošteti Opštinu Tivat za preko 10 miliona... Otpis duga od preko 5,6 miliona eura Porto Montenegru, tu nije kraj te priče, sa naznakom da će toga biti još", smatra Goran Božinović iz Crnogorske.

Kusovac je zadovoljan radovima na infrastrukturi i ponosan na ulaganja u kulturu, obrazovanje i sport. A u Tivtu niko nije zadovoljan saobraćajem, jer je ljeti grad u kolapsu. Zato kreće gradnja tri nova kružna toka i bulevara sa četiri trake, što bi trebalo da košta oko deset miliona eura.

"Završili kompletan projekat bulevara, gdje su raspisana dva tendera za dva kružna toka. Da bi rasteretili saobraćaj u toku turističke sezone, sa namjerom da do iduće godine, maja, juna, budu realizovana sva tri kružna toka i potom uđemo u izgradnju kompletnog bulevara ukupne dužine 4,5 kilometara", navodi Kusovac.

"Oni su bacili tolike pare, što na ovaj način oprostom dugova, što enormnim zapošljavanjem kadra u Opštini", ocjenjuje Abović.

Kusovac ponavlja da za njega nema ništa sporno u otpisu duga Porto Montenegru.

"Ne bih rekao otpis, to je kompenzacija za komunalno opremanje gradskog građevinskog zemljišta, u dijelu Porto Montenegra, sami naziv kompenzacija podrazumijeva za te objekte koji su bili tamo prije dolaska strateškog investitora kao što je Porto Montenegro."

"Opština Tivat nije potpisnik Ugovora i samim tim nema nikakvih finansijskih obaveza u tom domenu. Tako da gospodin Kusovac to može da priča, to prosto ne pije vodu i on je kao potpisnik Ugovora, da se razumijemo, u zoni krivične odgovornosti", navodi Abović.

Kritikovale su ga i koalicione kolege iz SD-a za prepis zemljišta tivatskog Aerodroma sa Opštine na državu a stalno ga kritikuju za partijsko zapošljavanje.

"Organi Opštine Tivat su uduplani. Kusovac je rekorder po potpisivanju nelegalnih akata za radno angažovanje, to su ugovori o djelu i o privremenim poslovima, sa mnogim aneksima, dakle preko 150 takvih akata je on potpisao posljednjih godinu dana... Kupuju glasove, našim parama", navodi Božinović. "Moramo da određene kadrove pridobijemo, da zadržimo referentne i stručne kadrove, vjerujte to je jedini i osnovni parametar zapošljavanja", pojašnjava Kusovac.

Izbori u Tivtu su naredne godine, Kusovac je uvjeren u pobjedu.

"Iz prostog razloga što glavni i osnovni sudija jesu građani, a građani sude na osnovu rezultata, a ti rezultati i ta djela treba najviše da propovijedaju."

Kada se podvuče crta, Tivat se silovito razvija, za šta su zaslužni prvenstveno strani investitori. Uprkos Porto Montenegru, Luštici bej i svim tim milionima, pitanje je koliko se sa druge strane, podigao kvalitet života prosječnog Tivćanina?

"Postoje tu određene lokacije gdje je kafa i dva eura, a postoje i određeni lokaliteti gdje je kafa 80 centi i euro, tako da, ovo je šira lepeza i mogućnost izbora za svakoga", smatra Kusovac. "Tivat će vrlo brzo doći u jednu vrlo lošu poziciju da će morati da vraća milionske dugove, a nema više tih načina da zaradi novac", zaključuje Abović.

Bonus video: