AFERA "STANOVI" DOBILA NOVI ZAPLET

Vlada će nastaviti da dijeli stanove, opozicija: Potvrda da je CG privatna država

Neko dobije koncesije, neko dobije neki grad na upravljanje, neko dobije hidroelektrane, neko fabriku, a onima koji treba da zažmure na sve to i provuku to kroz zarobljene institucije režima, oni dobijaju stanove i kredite i to je to što njima odgovara", kazala je Branka Bošnjak, poslanica DF
8221 pregleda 43 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.09.2019. 20:12h

Afera "Stanovi" dobila je prethodnih dana novi zaplet pošto su najviši zvaničnici Vlade otvoreno poručili da će nastaviti da dijele stanove funkcionerima, ne komentarišući to što su ih dobili i neki koji već imaju po više stanova ili su više stanova već dobili od ove države odnosno njenih građana.  

"Ideja rješavanja stambenih pitanja funkcionera i zaposlenih u državnoj upravi je jedna humana ideja", rekao je prije dva dana ministar odbrane Predrag Bošković.  

Premijer Duško Marković je juče otišao korak dalje poručujući našim novinarima da ih neće zaplašiti iako smo samo pitali -  je li logično da stanove dobijaju oni koji već imaju riješeno stambeno pitanje?

"Vaš je posao da opstruirate Vladu jer očigledno imate veoma osmišljenu strategiju da to radite", rekao je našim novinarima juče Marković.

U opoziciji ovakve izjave vide kao potvrdu činjenice da je Crna Gora privatna država.

"Oni očigledno i po ovoj izjavi se vidi, smatraju Crnu Goru privatnom državom i zato se ovako bahato i bezobzirno ponašaju. Neko dobije koncesije, neko dobije neki grad na upravljanje, neko dobije hidroelektrane, neko fabriku, a onima koji treba da zažmure na sve to i provuku to kroz zarobljene institucije režima, oni dobijaju stanove i kredite i to je to što njima odgovara", kazala je Branka Bošnjak, poslanica DF.

"To je prvorazredni skandal, vjerujte da se ovakva izjava mogla očekivati samo od Slavoljuba Miga Stijepovića koji je prepoznat kao skandal majstor u javnom diskursu Crne Gore. Zamislite koliko je to humana ideja kada jednom funkcioneru DPS-a koji ima pet stambenih jedinica poklonite šestu. Mislim zaista strašno i degutantno za komentarisati", kazala je Popović.

Premijer je juče i jasno izdvojio Vladine službenike od ostalih građana, a ktitikovao je i pojedine opozicione partije koje bojkotuju rad Skupštine.  

"Da li je problem da sjutra neko iz Direkcije javnih radova dobije stan neki pomoćnik, a ova investicija je 4,7 miliona. Ili što ti službenici obezbjeđuju da se budžet puni kako je zakonom propisano. To rade ti ljudi, to ne rade oni koji bojkotuju parlament", rekao je Marković.

Iz Demokrata, koje bojkotuju parlament, nisu željeli da detaljnije komentarišu ovu izjavu.  

"Marković je poznat kao premijer blefer kojeg sve manje doživljavamo kao ozbiljnu političku figuru", kazala je Popović.

I dok Demokrate najavljuju da će u cilju borbe protiv nastavka ove prakse nastaviti da podnose krivične prijave, iz DF ocjenjuju da to nema smisla jer su institucije zarobljene.

Zato pozivaju građane na proteste.

"Svi zajedno sa komplentnim civilnim društvom i sa svim građanima slobodnomislećim koji osjećaju ovu nepravdu treba da napravimo vaninstitucionalni pritisak jer ovo ne postoji nigdje u svijetu bez kod nas", poručila je Bošnjak.

Ukupno 96 funkcionera dobilo je stanove ili povoljne stambene kredite od Vlade u mandatu Markovića, a još 70-ak funkcionera i državnih službenika u posljednjoj godini prethodne Vlade Mila Đukanovića. 

Sve to uprkos tome, što je većina njih odavno imala riješeno stambeno pitanje.