Demokrate očekuju jednoglasne odluke, DF smatra da je sastanak osuđen na propast

Izvjesno je da da neće doći svi opozicioni predstavnici jer DF-u poziv nije ni stigao, a ni predstavnici Kluba posebnih poslanika neće se pojaviti
3739 pregleda 8 komentar(a)
Sa ranijeg sastanka opozicije, Foto: Savo Prelević
Sa ranijeg sastanka opozicije, Foto: Savo Prelević

Dan uoči sastanka opozicije oko reforme izbornog zakonodovstva koji je inicirala predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković, još se ne zna da li će prisustvovati predstavnici Demokratske Crne Gore.

„Odluku o učešću na pomenutom sastanku donijeće gospoda Šaranović i Koprivica lično, u zavisnosti od njihove procjene da li će im sastanak koristiti za rad u Odboru za sveobuhvatnu izbornu i drugug reformu“, navodi Zdenka Popović iz Demokrata.

I dok je prisustvo Šaranovića i Koprivice neizvjesno, izvjesno je da lider Demokrata Aleksa Bečić neće doći dok se Vuksanović Stanković ne ogradi od dešavanja u Kotoru, dje je nedavno SDP-ova odbornica Bruna Lončarević u parlamentu omogućila formiranje nove vlasti koju predvodi DPS.

Na sastanak dolaze lideri Demosa i URE - Miodrag Lekić i Dritan Abazović, kao i poslanik i član Odbora za izbornu reformu Neđeljko Rudović. Aleksandar Damjanović iz Kluba posebnih poslanika na kraju, ipak neće prisustvovati sastanku.

"Zbog krađe mjesta kojen pripada Posebnom klubu poslanika od strane Demokratske CG uz pomoć DPS-a, a istakli smo da je problem ovog sastanka to neriješeno pitanje i taj problem je ostao neriješen tako da se sjutra na sastanku predstavnici Posebnog kluba poslanika ne mogu pojaviti... Svakako ćemo naći način da u direktnim komunikacijama sa kolegama iz opozicije razmotrimo teme koje se tiču stvaranja uslova za fer i slobiodne izbore", navodi Aleksandar Damjanović iz Kluba posebnih poslanika.

U međuvremenu, iz DF-a koji nije ni pozvan na sastanak ocjenjuju da je on već osuđen na propast.

“Mi smo trebali svi zajedno da budemo aktivni i da imamo jedinstvene stavove po svemu i da sa takvim zajedničkim stavovima idemo prema DPS-u, uz proteste kontinuirane+Taj sastanak predstavlja kapitulaciju alternative u CG, nažalost, već je viđeno 2015. Godine ja mislimm da će ovo dožvjeti krah jer ovo prosto je počelo neprincipjelno i onda mislim da će tako i završiti”, kazala Branka Bošnjak iz DF-a.

Demokrate pak optimističnije gledaju na mogući ishod sastanka.

„Očekujem jasno definisanu strategiju za fer, slobodne i poštene izbore, kao i odluku o bojkotu izbora ukolikko ne bude implementiran briselski plan i ukoliko ne dođe do vlade saglasno sporazumu o budućnosti“, kazala je Popović.

I dok i iz DF-a ne žele da konkretizuju šta je njihov uslov za povratak u Odbor i da li uopšte do toga može da dođe, Demokrate poručuju da će raditi i bez njih.

"Tehnička vlada je svakako nešto što je uslov koji je vrlo značajan. Mi ćemo pratiti stanje", dodaje Bošnjak.

"Nas odluka DF-a uopšte ne zanima, radićemo u Odboru sve dok u njemu učestvuju kolege iz drugih opozicionih stranaka", kazala je Popović.

Jedno je sigurno – jedinstva opozicije još nema ni na vidiku. Ipak, dio opozicionih predstavnika pokušaće da nađe zajednički jezik sjutra na sastanku u u 12 sati u PR centru.