Đukanović: Srpski jezik da bude službeni, a trobojka jedna od zastava

Da bi se inicijativa DF-a našla na dnevnom redu parlamenta, potrebno je da je podrži najmanje 27 poslanika, dok je za usvajanje promjena Ustava potrebna dvotrećinska većina. Na pitanje od koga očekuju podršku za tako nešto, Đukanović odgovara - od svih poslanika
5925 pregleda 90 komentar(a)

Važeći Ustav Crne Gore na snazi je više od 12 godina, ali u Demokratskom frontu tvrde da je pokazao određene manjkavosti i da sadrži diskiriminatorske norme, koje je neophodno mijenjati.

“Diskriminacija srpske jezičke zajednice, srpskog naroda, Srpske pravoslavne crkve. Takođe ćemo tražiti i da se trobojka uvede kao jedna od zastava u Crnoj Gori. Tražićemo neposrednu demokratiju, što znači da će građani na referendumu imati pravo da se izjasne o svim važnim pitanjima, koja se tiču građana. Da i srpski jezik bude službeni jezik. Je li prirodno da većina građana kojima je maternji jezik srpski, da taj jezik ne bude službeni jezik”, kazao je poslanik DF-a Milutin Đukanović.

Da bi se ova inicijativa uopšte našla na dnevnom redu parlamenta, potrebno je da je podrži najmanje 27 poslanika, dok je za usvajanje promjena Ustava potrebna dvotrećinska većina. Na pitanje od koga očekuju podršku za tako nešto, Đukanović odgovara - od svih poslanika.

“Jer ne možemo da zamislimo da neko može da saopšti neki racionalni razlog da ne bi podržao ustavne promjene koje će da predloži DF. U svakom slučaju, te promjene će ići u pravcu da ono što se do sada smatralo da je neko stekao određena prava, nikom se neće po bilo kom osnovu umanjivati već stečena prava, ali jednostavno, moramo da se izborimo za ravnopravnost i da spriječimo diskriminaciju po bilo kom osnovu u Crnoj Gori", ističe Đukanović.

Na pitanje da li možda očekuju da njihovi prijedlozi mogu bitu uslovljeni zahtjevom da se odblokira izbor članova sudskog savjeta, iz DF poručuju da oko toga ne može biti pregovora.

“Sa Ustavom i ustavnim promjenama kojima se sprječava diskriminacija srpske jezičke zajednice i srpskog naroda, i SPC, tu jednostavno ne može biti kompromisa, i po bilo kom drugom pitanju. To su pitanja svih pitanja”, kazao je Đukanvoić.

Najavljenom inicijativom DF će tražiti i da Ustavom bude predviđeno da Skupština bira i predsjednika Vrhovnog suda, sve sudije, ali i Glavnog specijalnog tužioca, kojeg bi predložio Vrhovni državni tužilac. U DF-u vjeruju, da će konačni tekst inicijative biti gotov do kraja septembra.