Durmitorski prsten uhvaćen u dalekovodne žice

Oni koji su lakomi na oko hiljadu i po eura po stubnom mjestu, koliko se prosječno davalo za trajno devastiran prostor, kasno su shvatili da su prevareni
8709 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2019. 10:16h

Jedna od tema magazina Bez granica, u ponedjeljak 16. septembra, je bezobzirno uništavanje privatne imovine na trasi gradnje novog dalekovoda koji će biti spojen sa podmorskim kablom i biće veza za transport električne energije od evropskog značaja.

Značaj imovine ljudi, koja je na samoj trasi 410 kilovoltnog energetskog transportnog postrojenja, praktično se ne vidi u trci za profitom velikih energo kompanija.

Mještanima mnogih crnogorskih naselja se plaća kao obešteta samo stubno mjesto na kome se instalira stopa dalekovoda. Trasa koja će biti neupotrebljiva za život a ispod žica praktično ostaje neupotrebljiva i što je najgore - neplaćena.

Jedno od najljepših durmitorskih sela, Suvodo, na ovaj je način praktično sasvim uništeno.

Objašnjenje o "višem interesu" bio je izgovor za brutalnu pljačku građana, tvrde neki stanovnici tog sela koji moraju da se sele. Oni koji su lakomi na oko hiljadu i po eura po stubnom mjestu, koliko se prosječno davalo za trajno devastiran prostor, kasno su shvatili da su prevareni.

Šta učiniti? To je pitanje koje ćemo postaviti u narednom magazinu Bez granica.

Da li se nada za realnu obeštetu može potražiti kod nekoliko izuzetaka koji su fizički spriječili mašine da pređu preko njihovih imanja? Koliko će institucije sistema pristati da vide očiglednu nepravdu i ispraviti je? Da li će profit moćnih kompanija opet pobijediti?

U priči sa Durmitorskog prstena uhvaćenog u dalekovodne žice gledajte i naredni magazin Bez granica sa ovom i drugim zanimljivim pričama širom Crne Gore, u ponedjeljak od 20.00h na TV Vijesti.

Bonus video: