Svuda hoćemo autom ili taksijem: Javni prevoz koristi samo pet odsto Podgoričana

Za opomenu je to što se svi, pa i mladi, ponašaju onako kako je sistem kreiran
3927 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Podgorice
Detalj iz Podgorice

Svuda hoćemo autom ili taksijem, a ne autobusom ili pješke, pokazalo je istraživanje profesora Radoja Vujadinovića za potrebe Plana održive urbane mobilnosti za Podgoricu. Mjerenjem saobraćaja na pet podgoričkih mostova, utvrdjeno je da čak 73 odsto građana ide automobilom, a 12 odsto taksijem.

"Imamo zabrinjavajuću strukturu putničkih i taksi vozila, odnosno građana Podgorice koji su koristili ovaj način prevoza, 85 %, javni prevoz, prevoz autobusima je nešto više od 5 %, a pješice je išlo svega 4,7 %, znači to je ono što je zabrinjavajuće i na čemu treba da radi Glavni grad", kazao je profesor Radoje Vujadinović sa Mašinskog fakulteta u Podgorici.

Upravo je Glavni grad najodgovorniji što je javni prevoz, kao ključna karika saobraćaja u gradu, decenijama u lošem stanju. U 21. vijeku je neshvatljivo da u relativno malom gradu nemamo savremene i redovne autobuse.

"Posljednjih 30 godina niko se nije bavio planerski time, nego je bio prepušten tržištu, javni gradski prevoz nikada ne može živjeti na bazi tržišnih zakonitosti, nego je to javna usluga, koju treba održavati, planirati i subvencionirati", navodi Aljaž Plevnik, ekspert iz Slovenije.

Probleme vide i malobrojni poslanici i odbornici koji su došli na tribinu o održivoj urbanoj mobilnosti.

"Podgorica je prije tridesetak godina bila bliža ovom konceptu, nego što je danas. Neke stvari koje su vrlo proste, još uvijek nismo u stanju da uradimo", ocjenjuje Aleksandar Damjanović, nezavisni poslanik.

"Ne bih rekla da je situacija u Podgorici danas gora nego što je bila prije 10,15 ili 20 godina. Zašto nije bolja? Pa, zašto nije bolja, zato što je za takvu vrstu infrastrukturnih projekata, zaista potrebno i više vremena", smatra Marija Blagojević, odbornica SD-a.

"Decenijama je nekome to bilo u interesu da uništi gradski prevoz i da poveća broj taksi službi, mi imamo preko 100 taksi službi. Građani se voze u raspalim autobusima kao iz filma "Ko to tamo peva"... Neka budu

Iskustva razvijenih gradova, kao recimo Ljubljane, koja je neznatno veća od Podgorice, mogu da se iskoriste.

"Prvo je da treba više ulagati javnog novca u to, da treba riješiti koncesije, treba staviti neke minimalne standarde kvaliteta, treba pronaći infrastrukturna rješenja da će javni prevoz biti brži od automobila, da će izbjegavati gužve, ima tih znanja masu, samo je svar političke odluke", kazao je Plevnik.

Za opomenu je to što se svi, pa i mladi, ponašaju onako kako je sistem kreiran.

"20 %, odnosno petina srednjoškolaca trenutno dolazi taksijem u srednju školu, to je podatak koji nas je iznenadio. Ima li toga negdje u Evropi? Pa, ja ne raspolažem tim podatkom", navodi Vujadinović.

Ohrabruje to da 42 odsto osnovaca želi da dolazi u školu biciklom.

Bonus video: