Hoće li Crna Gora ostati bez radne snage?

Zabrinjavaju i podaci da preko 70% mladih kaže da im je najveći strah da neće imati posao nakon školovanja
2659 pregleda 3 komentar(a)

Činjenica je da brojna istraživanja pokazuju da preko 50% mladih ima potrebu da napusti Crnu Goru, činjenica je da smo zemlja koja, nakon Moldavije, imamo najveći pad broja stanovnika. Iseljavanje će biti sve veće i veće, pa tako, ističe Ivana Mihajlović, predstavnica USSCG.

Zabrinjavaju i podaci da preko 70% mladih kaže da im je najveći strah da neće imati posao nakon školovanja.

Isidora Drašković, profesorica njemačkog jezika, uskoro će živjeti u Njemačkoj zbog matser studija i iskoristiće ga kao priliku da unaprijedi sebe i svoje vještine, i željela bi da neko vrijeme ostane u ovoj zemlji, ali svakako planira da se vrati. Naglašava da bi njena generacija voljela da su bolji uslovi ovdje, ali kad pogledaju i uslove rada, kvalitet obrazovanja, mogućnosti za napredovanje, sasvim je logično što ipak odlaze.

Iz Unije poslodavaca ocjenjuju da Njemačka štiti svoj državni interes, i ona može sebi priuštiti da zadovoljava uslove svoje privrede, da uvozi radnu snagu. Što je protiv crnogorskog interesa, jer se postavlja pitanje ko će ostati ovdje da živi.

Zemlje regiona su povukle neke konkretne poteze, kako država treba da se umiješa, kao npr. Republika Srpska je povećala plate jer su im omogućene određene subvencije. Zato bi ovim problemom moralo da se bavi cjelokupno društvo.

Pogledajte prilog iz Boja jutra.

Bonus video: