U SUSRET IZBORNOJ GODINI

MANS: Vlada bi da partije oslobodi obaveze transparentnog finansiranja

U MANS-u tvrde da bi se izmjenama zakona ponovo omogućile izborne zloupotrebe
1977 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2019. 20:21h

Pet dana od kad je počela javna rasprava o Nacrtu izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) otkriva kako se tim izmjenama prvi put političke partije izuzimaju iz obaveze da omoguće javnosti pun uvid u svoje finansije.

Naime, član 5 nacrta zakona sada predviđa da su obveznici zakona "pravna lica koja vrše javna ovlašćenja, a dominantno se finansiraju iz budzeta". Ovim se, tvrde u MANS-u, partije praktično izuzimaju, jer ispunjavaju samo jedan od ova dva uslova, odnosno, dobijaju pare iz budžeta.

Postojeći zakon propisuje da su obveznici sva pravna lica, koja se većim dijelom finansiraju iz javnih prihoda, bez obzira na to da li vrše javna ovlašćenja ili ne.

Ovom, kako ističu MANS-u, naočigled beznačajnom promjenom, predlagač – Ministarstvo javne uprave, planira da u izbornoj godini partije oslobodi obaveze transparentnog finansiranja.

"Ono što je potpuno nevjerovatno – to je da su u godini uoči izbora isključene političke partije iz obveznika zakona. Znači, svi oni podaci na osnovu kojih smo otkrivali aferu Konik, donacije nezakonite i slično, i uopšte sva pitanja vezana za finansiranje političkih partija sada treba da zavise isključivo od ASK, za koju smo vidjeli da nikad ništa nije otkrila, i nikad ništa neće otkriti. Ovo je pokušaj Vlade da, mimo reforme izbornih zakona, promijeni ambijent na takav način da niko suštinski ne može da kontroliše sprovođenje tih zakona", ističe izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović Marković.

Istraživački centar MANS-a prošle godine otkrio je da je vladajući DPS, na primjer, na Vrelima Ribničkim u Podgorici prikupio 30 hiljada eura donacija za prošle izbore. Nijedna donacija nije iznosila ispod 500 eura, a cijele porodice, ali i stanovnici istih ulica, istog dana uplaćivali su i do 2.000 eura u gotovini. Zanimljivo je da su donacije stizale preko iste poslovnice jedne banke.

Takođe, analiza MANS-a pokazala je kako su desetine hiljada eura uplaćivane određenim danima, iz određenih opština, što je otvorilo sumnju da se u najvećem broju slučajeva ne radi o dobrovoljnim, pojedinačnim uplatama građana koji podržavaju DPS, već o dobro organizovanoj šemi za ubacivanje takozvanih „crnih fondova“ u zvanične tokove finansiranja izbornih kampanja.

Zato u MANS-u sumnjaju da se ovim izmjenama zakona novinarima i civilnom sektoru oduzimaju alatke za otkrivanje nezakonitosti.

"Vjerujem da je ovo samo pokušaj Vlade da na neki načlin obezbijedi sebi prostor da nastavi sa zloupotrebama uoči izbora i da nastavi da krije podatke od građana o tome kako je trošen njihov novac. Takođe mislim da je ovo i direktan odgovor na aferu "stanovi", jedan pokušaj da se Zakonom o slobodnom pristupu informacijama nikad više ne dobiju ovakve informacije", ističe Ćalović Marković.

U MANS-u očekuju i kritike međunarodne zajednice zbog ovakvog Nacrta zakona, a na njegove loše strane već sjutra ukazaće šefu Delegacije EU Aivu Oravu, koji će upravo sa ministarkom Suzanom Pribilović sjutra otvoriti okrugli sto u sklopu javne rasprave o nacrtu ovog zakona.