Poremećaj 21. vijeka: Funkcionalna depresija

Oni koji imaju funkcionalnu depresiju provode život u konstantnom čekanju. Oni više životare nego žive, gledaju kako se sve događa oko njih, dok oni stoje sa strane i naprosto čekaju
2165 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2019. 11:42h

Gostujući u Bojama jutra, kilinička psihološkinja Marija Babić, rekla je da je funkcionalna depresija psihički poremećaj kao bilo koja druga vrsta depresije, jedina razlika je u tome što nema baš iste simptome kao i ostali njeni oblici. Babić kaže da kod osoba koje imamju ovaj problem, spolja nikad ne bi primjetili da sa njima nešto nije u redu. Baš iz tog razloga je ovakav oblik depresije teško uočljiv.

To nisu osobe koje ne mogu izaći iz kuće ili odbijaju da jedu i normalno funkcionišu. Osobe sa ovim poremećajem sve to postižu, ali ono što ih čini depresivnim jeste njihov unutrašnji život, kaže Babić.

Zato će simptome najčešće morati prepoznati sami i tako sebi sami pomoći. Nekad stanje mogu uočiti i najbliži, ali u najvećem broju slučajeva se ovo stanje uspješno skriva i od svih bliskih osoba.

Oni koji imaju funkcionalnu depresiju provode život u konstantnom čekanju. Oni više životare nego žive, gledaju kako se sve događa oko njih, dok oni stoje sa strane i naprosto čekaju. Babić kaže da za razliku od tipičnih depresija, za funkcionalnu se ne pripisuju antidepresivi i ostali ljekovi. Osoba mora razgovorom uz pomoć svog psihologa doći do rješenja i bitnih promjena u svom životu.

Pogledajte prilog.

Bonus video: