Ulcinjska solana pokušaće da povrati stari sjaj: Bivši radnici i NVO za pokretanje proizvodnje

Bivši radnik Solane, Veselin Mitrović podsjeća da je Solana nekad bila radno mjesto za više od 400 Ulcinjana i da su platama mogli da obezbijede normalan život
3881 pregleda 2 komentar(a)
Ulcinjska solana, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ulcinjska solana, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 25.09.2019. 19:58h

Nakon što je nedavno proglašena Parkom prirode, ulcinjska Solana pokušaće da povrati stari sjaj, kada su od nje živjele generacije Ulcinjana.

Opština treba da formira preduzeće koje će upravljati ovim područjem dok se bivši radnici i NVO sektor zalažu da se opet pokrene proizvodnja soli.

Opština Ulcinj će najkasnije do avgusta sljedeće godine preuzeti upravljanje Solanom, jednim od najznačajnih prirodnih resursa naše države, koji se prostire na 15 miliona kvadrata.

Tvrde da imaju plan za osnivanje novog preduzeća koje će upravljati ovim područjem.

"To nije tako mali posao, vidjeli smo i kod same odluke, međutim, nadam se da ćemo početi sa inteziviranjem tih poslova i da ćemo uskoro imati zaokruženo i sve organe i registraciju način na koji je predvidjela kad je samo preduzece u pitanju", istakla je Hatidža Đoni, potpredsjednica Opštine Ulcinj.

Bivši radnik Solane, Veselin Mitrović podsjeća da je Solana nekad bila radno mjesto za više od 400 Ulcinjana i da su platama mogli da obezbijede normalan život.

On se zalaže za ponovno pokretanje proizvodnje soli jer tvrdi da postoje resursi.

"Možemo da radimo jer znamo šta treba. Nama ne trebaju ekonomisti, finansijski stručnjaci, ni radnici u pogonu, jer nemaju šta da pakuju. Nama trebaju radnici koji će na terenu, pod stručnim nadzorom naših tehnologa, dajte da napravimo ono što je nekad bilo. Mi smo napravili projekat detaljan, stručan, samo nas puštite da uđemo i dajte nam malo para", rekao je Mitrović.

Novinar iz Ulcinja Mustafa Canka podsjetio je da je Solana degradirana ali se nada da će osnivanje novog preduzeća zadržati mlade u Ulcinju.

"Taj prostor se degradira, stvari ipak idu ka dobrom smjeru. Najvažnije je da se formira to preduzeće, da ljudi ti znaju šta će da rade, da se u međuvremenu radi promocija, da pokušamo da radimo nešto na infrastrukturi", rekao je Canka.

"Ona utiče na naš biodiverzitet, ona utiče na našu zemlju, jer ona utiče kako se naša zemlja promoviše vani", kazala je Zenepa Lika iz NVO Dr Martin Šnajder.

Na okruglom stolu koji je organizovan u Podgorici prikazan je i film mlade rditeljke Edine Mustafić o tome šta je Solana nekad predstavljala za Ulcinjane.

Bonus video: