Crna Gora jedina u regionu nema agenciju za sertifikovanje halal proizvoda

Halal industrija već donosi milione eura zemljama regiona, a crnogorske kompanije po sertifikat moraju ići u Bosnu i Hercegovinu
2284 pregleda 2 komentar(a)
Screenshot
Screenshot
Ažurirano: 27.09.2019. 20:09h

Iako u Crnoj Gori postoje samo dvije kompanije koje imaju Halal sertifikat, ona ima ogroman potencijal za razvoj ove industrije, što bi donijelo veliki novac, posebno u oblasti turizma.

“Ono što nedostaje turizmu u Crnoj Gori, nije nepostojanje sadržaja, nego nepostojanje mehanizma preko kojeg ćemo mi vidjeti da su već određene usluge, određene destinacije, određeni restorani i tako dalje - halal, i da kao takvi jesu zadovoljavajući za konzumente", kaže Amir Sakić, bivši direktor Agencije za sertifikovanja halala u Bosni i Hercegovini.

Važnost Halal turizma najbolje pokazuje primjer Hrvatske, koja je u ovoj godini ostvarila rast broja turista iz zemalja Bliskog i Srednjeg istoka, i sjeverne Afrike za čak 40 odsto. To su uglavnom bogati gosti koji u Hrvatskoj mogu uživati u 20 hotela i 10 restorana sa halal sertifikatom.

“Ta primjer možemo uzeti zagrebačke hotelijere koji imaju 45 odsto povećanje dolazaka gostiju koji su dobili Halal sertifikat", ističe Aldin Dugonjić, šef Centra za sertifikovanje halala Hrvatske.

Dugonjić dodaje da će se pozitivni efekti u Hrvatskoj tek osjetiti narednih godina, posebno kroz investicije. Za to vrijeme, Crna Gora kaska za državama regiona bez obzira na potencijal, iako bi mogla iskoristiti hrvatski model.

“Izgleda da mi na sve stvari odgovaramo reaktivno, prvo čekamo da se to razvije po regionu, znači u Hrvatskoj, Albaniji, Bosni, onda poslije toga shvatimo da i naš potencijal za takvim konceptom je izuzetno veliki", smatra Arslan Hajdinaga iz Udruženja za promociju islamske ekonomije u Crnoj Gori.

Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja nema Agenciju za sertifikovanje halal proizvoda. Kompanije koje žele ovaj sertifikat, to mogu uraditi u Bosni i Hercegovini, u proceduri koja traje od mjesec do godinu dana. Na tom putu je i turistički rizort iz Bara.

“Nismo dobili oficijelno sertifikat, ali trenutno ispunjavamo, vjerujem, preko 90 odsto Halal standarda, tako da smo već u kategoriji Halal frendli mjesta i već imamo turiste koji dolaze iz tih razloga", kaže Vernes Zagora.

Za Halal se ne odlučuju samo muslimani, što potvrđuju i kompanije iz Bosne.

“Halal znači mnogo više od same riječi halal, ne znači samo šerijatska pravila, već znači pravila ishrane, pravila zdravog načina življenja", ističe Naida Kraljić, PR kompanije sa halal sertifikatom.

Naida i Vernes u ime svojih kompanija su dva od 108 izlagača na Sarajevo Halal Sajmu, koji su došli iz čitavog svijeta kako bi razvili svijest o važnosti halal industrije.

Bonus video: