Loš start građanskih protesta: Ljudi se plaše da izađu na ulicu ili nema razloga za bunt?

Iz pokreta Odupri su Televiziji Vijesti rekli kako su sinoć pokrenuli konsultacije sa svima koji žele da se uključe i zajedno rade na strategiji širenja pokreta
20485 pregleda 144 komentar(a)
Sa sinoćnjeg protesta, Foto: Boris Pejović
Sa sinoćnjeg protesta, Foto: Boris Pejović

Uprkos tome što su protest nastavljen nakon četvoromjesečne pauze, ali i brojnih afera nakon Koverte, od Stanova do slučaja sa vrhovnim tužiocem, nije izazvao veće interesovanje građana...

Novinar Monitora Predrag Nikolić ne misli, međutim, da je slika sinoćnjeg protesta pravi odraz nezadovoljstva građana, pogotovo nakon mjeseci u kojima je, kako kaže, isplivalo mnoštvo lošeg s vrha vlasti.

"Što se desilo posle najvećeg protesta zimus? Ništa! Znači, nemotivisanost je u tom jednom okviru gdje sve ove afere ne proizvode nikakav efekat. Mi jednostavno nijesmo demokratsko društvo da bi neki pritisak javnosti, pošto institucije očigledno nemamo, izazvao neki efekat, neki rezultat. Čini mi se da su građani dosta demoralisani tim stavom, a da su svakako bijesni i da jučerašnji protest nije bio prava slika tog nezadovoljstva, koje se osjeća na svakom koraku", smatra Nikolić.

On vjeruje da je i djelovanje razjedinjene i posvađane opozicije umnogome doprinijelo da entuzijazam građana splasne.

"Kao da ne žive trenutno u Crnoj Gori, kao da su još na godišnjem odmoru. To je jedna tragikomična situacija: što DPS više tone, opozicija je nejedinstvenija i to je postalo tradicionalno. Ta predvidljivost njihovih poteza je zabrinjavajuća. Samo pogledajmo što oni rade posljednih mjesec – to je traženje izmjena Ustava, to je pozivanje na Brisel, neka nova pravila, to su priče za malu djecu... Ništa ne raditi, pored ovog čuda koje se izlilo u javnosti u posljednjih mjesec dana, stvarno smiješno – i za to nemaju opravdanje. Oni imaju mehanizme, imaju novac, imaju svoje strukture, nek nešto rade, nek izađu iz Skupštine, iz tih odbora, nek najave proteste, nek djeluju..."

Iz pokreta Odupri se samo su nam rekli kako su sinoć pokrenuli konsultacije sa svima koji žele da se uključe i zajedno rade na strategiji širenja pokreta.

Bonus video: