Nurković: Ministarstvo finansija ima odgovor u slučaju da jačanja dolara dovede do poskupljenja kredita

Nurković očekuje da će izgradnja prve dionice auto puta biti završena do kraja septembra naredne godine
3224 pregleda 6 komentar(a)
Nurković, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Nurković, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ministar saobraćaja Osman Nurković izjavio je kako misli da Ministarstvo finansija ima odgovor u slučaju da jačanje dolara dovede do poskupljenja kredita za izgradnju prve dionice auto-puta Bar Boljare.

Prema pisanju "Vijesti", pad kursa eura u odnosu na dolar, doveo je do toga da je u ovom trenutku ,izgradnju dionice Smokovac -Mateševo poskupio cijela 124 miliona eura.

Ministarstvo finansija odgovore na ovu temu Televiziji Vijesti najavilo je za sjutra.

Crna Gora još nije ni počela da vraća kredit od skoro 950 miliona dolara, za izgradnju prve dionice auto puta Bar Boljare, a već duže provijavaju sumnje koliko će građani eventualno dodatno platiti zbog odnosa dolar – euro.

Pošto trenutni kurs dolara gotovo dostiže istorijski iz novembra 2016., a trend pada kursa traje, "Vijesti" su izračunale da već sada jačanje dolara put poskupljuje za 124 miliona eura.

U Ministarstvu saobraćaja međutim kažu da oni brinu samo o izgradnji i rokovima.

“Finansijske pokazatelje vezane za kursne razlike ne bih da komentarišem, jer u zavisnosti od političke situacije na globalnom nivou dolar raste ili pada. Ne znam koji bi stručnjak mogao da predvidi koliko će ta razlika da iznosi kada bude završen auto-put. Ali te podtake bi ste trebali da tražite od Ministarstva finansija, oni vode računa o tome, o zaštiti valutnoj, o svemu tome", istakao je Osman Nurković, ministar saobraćaja i pomorstva.

Iz Ministarstva finansija danas su Televiziju Vijesti obavijestili da će odgovore na ova pitanja i kalkukacije dobiti sjutra.

Nurković je na pitanje Televizije Vijesti da li su u Vladi razgovarali o tome šta će se dogoditi ako dolar nastavi da raste, ovako odgovario.

"Ja mislim da Ministarstvo finansija već ima koncepciju i ima već odgovor na to pitanje, mislim da su oni i razgovarali na tu temu, a ja zaista nijesam oko tih detalja sa Ministartsvom finansija. Oni su razgovarali o valutnoj zaštiti", kazao je Nurković.

Nurković očekuje da će izgradnja prve dionice auto puta biti završena do kraja septembra naredne godine.

"Vrlo je zahtijevna dionica i nikada se ne može do detalja predvidjeti da li će neki problem izaći na bilo kojem dijelu, ali se nadam da će to do kraja septembra biti završeno", rekao je Nurković.

Ministar saobraćaja kaže i da će vlada voditi računa o preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), da se zbog visine spoljnog duga, gradnja druge dionice auto puta odloži do 2023.

"Ako ne budemo mogli da obezbijedimo dobru finansijsku konstrukciju , koja će omogućiti da normalno funkcioniše budžet i država, nećemo ići u to, da ne daj bože, dovedemo u neke budžetske dubioze zbog toga. Jer nam to nije životni potanje", kazao je Nurković.

On je na Forumu o transportnoj povezanosti, na kome o toj temi razgovaraju stručnjaci iz regiona i Evrope saopštio da bi već narednog četvrtka trebalo da bude raspisan poziv za dodjelu koncesija za aerodrome.

Bonus video: