Kao iz filmova strave i užasa: Put Plužine-Foča i dalje u katastrofalnom stanju

Neuređeni tuneli kroz kanjon Pive, odroni, lavine, ali i uska krivudava cesta sa bezbroj klizišta kanjonom Drine do Foče, stalna su opasnost za sve koji tim putem prolaze
10805 pregleda 11 komentar(a)
Detalj sa puta Plužine-Foča, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj sa puta Plužine-Foča, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 06.10.2019. 22:55h

I Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj, prioritet je rekonstrukcija puta Plužine-Foča koji je decenijama u katastrofalnom stanju, obično se čuje na sastancima zvaničnika.

Međutim, radovi na putnom pravcu koji je najkraća veza između Podgorice i Sarajeva, nikako da počnu.

Neuređeni tuneli kroz kanjon Pive, odroni, lavine, ali i uska krivudava cesta sa bezbroj klizišta kanjonom Drine do Foče, stalna su opasnost za sve koji tim putem prolaze.

Zašto ovaj frekventni pravac dug oko 50 kilometara još uvijek čeka rekonstrukciju?

Vožnja nakraćim putem koji spaja dva glavna grada Podgoricu i Sarajevo, dionicom od Plužina do Foče, mogla bi poslužiti za snimanje filma strave i užasa.

"Putni pravac Plužine-Šćepan Polje nije prozvan slučajno put smrti. Da je taj put u malo boljem stanju, promet i vozila i putnika bi sigurno bio pet puta veći", kazao je Mijuško Bajagić, predsjednik Opštine Plužine.

Slične ocjene i sa druge strane granice.

"Njime je nemoguće obavljati saobraćaj teškim teretnim vozlima. Zbog toga je u velikom deficitu i cijela naša privreda. Osim toga put je u takvom stanju da nanosi velike štete i našem rafting turizmu koji smo zajedno sa Crnom Gorom razvili na rijeci Tari", istakao je Radisav Mašić, načelnik Opštine Foča.

Iako od turizma očekujemo bolji život, sa ovakvim putem nećemo daleko dogurati, smatraju u Parku prirode Piva.

"Puno je rupa, mnogo je odrona i bukvalno mi koji smo domaći strahujemo kad idemo, jer ne možemo da predvidimo šta će da se desi, a zamislite turistu iz Evrope koji je navikao na standardne puteve gdje je sve bezbjedno. Nije mu baš svejedno", rekao je Slobodan Delić, direktor Parka prirode Piva.

Nije svjedeno ni većini vozača koje smo sreli na graničnom prelazu Šćepan Polje.

I pored brojnih obećanja, građevinske mašine nikako da počnu sa radom na ovoj dionici.

"Jedino iz medija čujem državnici naši iz Crne Gore i Republike Srpske, odnosno BiH kad se sastanu, da je to prioritet, taj putni pravac", kazao je Bajagić.

"Ovi nesporazumi oko formiranja vlasti u BiH usporili su sve ove poslove koji su trebali krenuti na proljeće ove godine", rekao je Mašić.

Iz crnogorskog Ministarstva saobraćaja navode da je rekonstrukcija puta Šćepan Polje - Plužine jedan od veoma važnih, strateških projekata za Crnu Goru, ali ne preciziraju kad će početi radove.

"Dvije vlade će blisko sarađivati u narednom periodu, nakon što i crnogorska strana kompletira tehničku dokumentaciju, a dinamika realizacije će najvećim dijelom biti uslovljena zatvaranjem finansijske konstrukcije", kazali su iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Do sad je poznato da je Crna Gora pripremila projekat kojim je planirana rekonstrukcija 20 kilometara puta, novi granični prelaz Paklice i tri kilometra do novog mosta na Tari. Zajedno sa mostom i rekonstrukcijom puta do Foče, radovi bi dvije države trebalo da koštaju oko 140 miliona eura.

Više od 50 tunela na putnom pravcu Plužine – Šćepan Polje koji rekonstrukciju čeka decenijama. Posebno je ovdje opasno zimi kada su tuneli bez izolacije, okovani ledom.

Dakle, ljeti je frekventnije, a zimi opasnije. A ni ove koja je pred nama neće biti bolje. Zato, vozači oprez!

Bonus video: