"ODBOR SE TROŠI NA TEHNIČKIM STVARIMA"

Koprivica: Rok za izmjenu zakona biće vjerovatno produžen do kraja godine

Kako će vlast i opozicija postići i minimum saglasnosti oko krucijalnih pitanja, koja sa između ostalog odnose na biračke spiskove i medijsko predstavljanje, ako ne mogu nedjeljama da se dogovore oko tehničkih stvari
2145 pregleda 2 komentar(a)
Koprivica, Foto: Screenshot
Koprivica, Foto: Screenshot
Ažurirano: 08.10.2019. 19:23h

Odbor za izmjene izbornog zakonodavstva formiran je još u oktobru prošle godine, a planirano je da bude sastavljen od 14 članova, po sedam iz vlasti i opozicije. Međutim, odbor je kompletiran tek u avgustu ove godine, kada su svoja mjesta u njemu zauzeli i predstavnici Demokrata. Ima zadatak da napravi izmjene izbornih zakona, koje bi dovele do prvih fer i slobodnih izbora a taj posao morao bi biti gotov do 15. novembra.

Taj rok teško da može biti ispoštovan, jer su četiri održane sjednice potrošene na raspravu o pravilniku rada, koji još uvijek nije usvojen.

„Da počnemo sjutra da radimo, vjerujem da nećemo stići da sve završimo do 15. novembra. Ali još uvijek imamo tih mjesec i po do kraja godine, i vjerujem da će ta odluka biti promijenjena, odnosno da će rok biti produžen do kraja godine. Odbor ima problem sa funkcionisanjem", kazao je Dragan Koprivica iz CDT-a.

Onda se postavlja pitanje, kako će vlast i opozicija postići i minimum saglasnosti oko krucijalnih pitanja, koja sa između ostalog odnose na biračke spiskove i medijsko predstavljanje, ako ne mogu nedjeljama da se dogovore oko tehničkih stvari.

„Vjerujem da ima prostora da se napravi taj dogovor, ali je poenta priče prevazići ovaj politički trenutak, ili bolje reći sve ono što jesu partijski interesi i zaista se vratiti onom što je javni interes, da se radi na suštini. Kad se počne raditi na suštini, biće to izuzetno težak proces i za taj proces treba vrijeme, i zato mislim da se to ne može završiti do 15. novembra", dodaje Koprivica.

Podsjećamo, sjednica odbora koja je počela još u septembru nikako da se završi. Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović prošle nedjelje je drugi put odložio glasanje o pravilima rada i organizacionoj strukturi pododbora, jer nije bilo potrebnog kvoruma.

„Ono što se ja nadam jeste, da će se ovaj proces odbolkirati i da će početi da se radi mnog intezivnijim tempom, tako da još uvijek ima šanse da se to uradi, i nadam se da će zaista biti elementarnog razuma kod političara da se to konačno i desi“, ocjenjuje Koprivica.

Međutim, ako je suditi po trenutnim izjavama političara, teško da može doći do dogovora - jer DPS optužuje Demokrate da pokušavaju da opstruiraju rad, a Demokrate tvrde da to radi vladajuća kolacija uz pomoć ostatka opozicije. Politički analitičari smatraju da se do dogovora može stići jedino ako EU pojača pritisak.

Preporučujemo za Vas