OPŠTINA JE DUGO TRAŽILA RJEŠENJE

Život Roma iz Rakonja je sve samo ne bezbrižan: Ne žele da se presele u Strojtanicu

Romi smatraju da bi trebalo da se presele na više lokacija, a ne samo jednu i to uz nasip pored Lima, udaljen šest kilometara od grada
2903 pregleda 0 komentar(a)
Rakonje, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Rakonje, Foto: Screenshot/TV Vijesti
13.10.2019. 19:52h

Opština Bijelo Polje  pronašla je konačno lokaciju za izgradnju stambenih objekata za  28  romskih  porodica iz naselja Rakonje.

Oni će poslije više od deset godina obećanja i traženja mjesta za stanove preseliti u već  postojeće romsko naselje u Strojtanici.

Vijest da će 28 porodica iz bjelopoljskog naselja Rakonja biti preseljeno u lamele, koje će se graditi u već postojećem romskom naselju Strojtanici, mnoge Rome nije obradovala. 

Oni smatraju da bi trebalo da se presele na više lokacija, a ne samo jednu i to uz nasip pored Lima, udaljen šest kilometara od grada. 

Život  Roma u Rakonjama, tik uz  magistralni put Bijelo Polje- Ribarevine, sve je, samo ne bezbrižan.

Opština je dugo tražila rješenje za romske familije na ovoj lokaciji, a pronašli su ga, kako kažu u saradnji sa njemačkom humanitarnom organizacijom Help.

Svi idu u već postojeće romsko naselje Strojtanicu.

Od izgradnje u Resniku, uz obilaznicu, prošle godine se odustalo nakon brojnih peticija građana Resnika i Rasova, koji su tvrdili da je ta lokacija nepogodna za bilo kakvu izgradnju, što je na kraju utvrdila i Inspekcija za državne puteve.