Tri godine državnog udara: Šta su posljedice po crnogorsko društvo?

Analitičari ocjenjuju da je Crna Gora duboko polariovana sa snažnim nepovjerenjem i oslabljenim institucijama, što potvrđuju i izjave vodećih političkih subjekata
5868 pregleda 11 komentar(a)

Rezultati desetih parlamentarnih izbora od uvođenja višestranačja, iako značajni, ostaće ipak u sjenci, zvanično - terorizma u pokušaju. Tri godine, državni udar, što je postao gotovo opšteprihvaćen naziv, provlači se kroz sve segmente crnogorskog društva – od političkog do ekonomskog.

Tvrdnje da je bio ozbiljna prijetnja i tvrdnje da je sve bila samo montaža vlasti osmišljena zarad opstanka, postale su dio crnogorske svakodnevice.

Protesti opozicije, sukob policije i građana, suđenje vijeka, presude opozicionim liderima, sve što je uslijedilo, ostavilo je dubok trag na crnogorsko društvo, koje je po mišljenju analitičara, doživjelo regresiju.

„Sa aspekta političkog, prilično izgubljene tri godine, iz razloga što i dalje pričamo o izborima 2016. godine, pričamo o državnom udaru. Mi smo imali disfunkcionalni parlament, u tom parlamentu bilo je onemogućeno da ta institucija ostvaruje njegovu najvažniju ulogu, a to je kontrola izvršne vlasti. Zakoni su se usvajali, bez stvarne knontrole i posvećenosti opozicionih političara", ističe Zlatko Vujović iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) smatraju, međutim, da nas državni udar nije poremetio ni u kom smislu. Naprotiv.

„Desilo se to da je država pokazala snagu putem svojih institucija i rada svih državnih organa. Da redovno funkcioniše sve ono što je od značaja za život građana, a kao što sam rekao, da jednostavno se pokušava obezbijediti jedna ravnopravnost svih građana i pred zakonom i pred Ustavom, i da ka tome treba stremiti“, rekao je Milorad Vuletić, poslanik DPS-a,

U Demokratskom frontu (DF), čiji su lideri u slučaju "državni udar" prvostepeno osuđeni na pet godina zatvora, očekivano, drugačije gledaju na događaj iz 2016.

“Pa, ja sada teško mogu da ocijenim koliko je Crnu Goru zaustavio ovaj događaj. Ono što mogu sa sigurnošću da kažem je da je taj događaj proizveo teške posljedice po jedan veliki broj porodica u Crnoj Gori, i ne samo u Crnoj Gori, nego i u Srbiji, da danas imamo ljude koji su i dalje u zatvoru ili zatvoreni u ambasadi Srbije, da imamo ljude koji su ležali dugi niz mjeseci u zatvorima na osnovu jednog izmišljenog i montiranog procesa”, kazao je jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić.

U jednom su, ipak, svi saglasni. Za protekle tri godine, polarizacija društva na svim nivoima dostigla je svoj makismum.

„Polarizacija je toliko duboka, nepovjerenje je snažno, i jednostavno, što god dolazilo sa one druge strane ne može naići na podršku, jer će to biti od drugih aktera označeno da je to izdaja. Mi smo jednostavno zarobljeni u toj podjeli, koja je prije svega zapad-istok“, kaže Vujović.

„Retorika, kojom se u parlamentu obraća jedan dio poslanika, u najmanju ruku, mislim da je zabrinjavajuća i da širi tu netrpeljivost, ne samo kod nas koji smo u ovom momentu poslanici, nego i kod građana", smatra Vuletić.

„Crnogorski režim od '97. godine, predvođen Milom Đukanovićem, uglavnom je stalno radio na podjelama u Crnoj Gori. Te podjele su bile različite i kad su se iscrpile sve ostale mogućnosti podjela neko je dobro osmislio da se uguraju nekako u tu veliku priču kao da su se oni u posljednjem momentu odbranili od neke velike ruske zavjere i od njihove agenture koja se nalazila u regionu i da su spasili Crnu Goru", ističe Mandić.

A kada će se priča o državnom udaru okončati ili makar utihnuti?

"Mislim da će državni udar prilično dugo biti tema, čak i kad se okonča naredni izborni proces, vidjećemo u kakvim uslovima sa kakvim akterima, mislim da će se i dalje pričati o tome, jer je to na neki način ostavilo snažan trag na politički život Crne Gore i obilježilo jedan značajan dio crnogorske istorije", ocjenjuje Vujović.

Sljedeće godine u ovo doba očekuju nas parlamentarni izbori. Valjda je posljednji trenutak da svi shvate kuda bi nas odvelo dalje podgrijavanje strasti. Sa koje god strane dolazilo.

Bonus video: