MUP odbija da saopšti imena ljudi koji su dobili crnogorski pasoš

U posljednje četiri godine, 80 stranaca dobilo je naše počasno državljanstvo zbog posebnog značaja za interese Crne Gore
3906 pregleda 2 komentar(a)

Od 2015. do 13. septembra ove godine počasno crnogorsko državljanstvo steklo je ukupno 80 osoba, saznaje Televizija Vijesti iz Ministarstva unutrašnjih poslova. I to je sve što se može zaključiti iz zvaničnog odgovora MUP-a pošto su, pozivajući se na Zakon o crnogorskm državljanstvu, i pored jednomjesečnog insistiranja TV Vijesti, odbili da nam saopšte identitet osoba koje su zaslužile naš pasoš zbog posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore.

"Član 37 Zakona o crnogorskom državljanstvu propisuje da je nadležni organ obavezan da drugim korisnicima dostavi podatke iz registra samo ako su zakonom ovlašćeni da koriste te podatke ili na zahtjev, odnosno uz saglasnost lica na koje se ti podaci odnose", stoji u odgovoru MUP-a.

Da od javnosti sakriju identitet novih Crnogoraca, iz MUP-a su se pozvali i na Zakon o zaštiti ličnih podataka. Objasnili su za TV Vijesti i da je prvo trebalo da dobijemo saglasnost novih državljana da bi nam onda dali njihova imena, što je apsurd jer mi upravo pitamo kako bi saznali ta imena.

"Propisano je da se obrada ličnih podataka može vršiti po prethodno dobijenoj saglasnosti lica čiji se lični podaci obrađuju, koja se može opozvati u svakom trenutku. S tim u vezi, kako uz Vaše obraćanje nema saglasnosti lica na koje se podaci odnose, to Vam ne možemo dostaviti imena i prezimena lica koja su od 2015. godine do danas stekli crnogorsko državljanstvo", stoji u odgovoru MUP-a.

Ipak, prije četiri godine ovi podaci nijesu bili tajna, naprotiv. Javno su objavljena imena svih koji su postali naši državljani, a na spisku su se našli strani investitori kao Petros Statis, Piter Mank i Natanijel Rotšild, ali i kontroverzne ličnosti poput bivšeg premijera Tajlanda Taksina Šinavatre ili bivšeg palestinskog ministra bezbjednosti Mohameda Dahlana, a koji su u svojim zemljama osuđeni za korupciju i prevare. Tu je i Malezijac Vei Seng Pua, koji je u Americi hapšen zbog ilegalnog klađenja.

Na spisku su bili i umjetnici poput sada pokojnih glumaca Milene Dravić i Dragana Nikolića, ali i drugi glumci kao Lazar Ristovski i Stefan Kapičić ili pjevačica Merima Njegomir. Pasoše su dobili I brojni srpski fudbaleri koji su potom zaigrali za našu reprezentaciju, između ostalih, Dejan Damjanović, Marko Baša i Adam Marušić, zatim rukometašica Katarina Bulatović, bokseri Dejan Zlatičanin i Nikola Sjekloća, vaterpolista Denis Šefik, novinar Genadij Sisojev, pisac Andrej Nikolaidis.

Prema podacima koje je 2015. publikovao Centar za građansko obrazovanje, od usvajanja Zakona o državljanstvu 2008. do 22. jula 2015, crnogorske vlasti, tačnije tri ministra unutrašnjih poslova, dodijelila su ukupno 203 počasna državljanstva.

CGO je u publikaciji zaključio da je dodjela počasnih državljanstava u Crnoj Gori netransparentna, nedovoljno regulisana i podložna zloupotrebama. Zato i ne čudi što veto na ove informacije otvara širok prostor za indicije da se zloupotrebljava ovaj institut, tim prije jer nema ubjedljivog razloga da javnost ne zna – šta nekoga čini licem od posebnog značaja i interesa za Crnu Goru.

Bonus video: