POŠTUJE LI SE ZAKON?

Pogledajte kako je protekla prva neradna nedjelja u Crnoj Gori

Prvi put su zatvoreni veliki trgovački lanci i prodavnice, a rade samo pekare, mesare, cvjećare, apoteke, specijalizovane prodavnice i kiosci
10123 pregleda 10 komentar(a)
Jedna od zatvorenih radnji, Foto: Screenshot
Jedna od zatvorenih radnji, Foto: Screenshot

U Crnoj Gori danas je prva neradna nedjelja za zaposlene u sektoru trgovine, pošto su stupile na snagu izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini. Tako su prvi put zatvoreni veliki trgovački lanci i prodavnice, a rade samo pekare, mesare, cvjećare, apoteke, specijalizovane prodavnice i kiosci.

Prvi podaci Sindikata radnika trgovine pokazuju da se Zakon poštuje. Na poštovanje pozivaju i iz Unije poslodavaca, iako te odredbe Zakona smatraju neustavnim i čekaju izjašnjenje Ustavnog suda. Građani pozdravljaju odluku, samo da se još naviknu. 

"U dosadašnjoj kontroli, koliko nam je došlo sa terena, nijesmo naišli na kršenje", kazala je za TV Vijesti Vesna Milonjić Aleksić iz Sindikata radnika trgovine. 

Tako pokazuju prvi podaci ovog sindikata tokom kontrole u Mojkovcu, na Cetinju, Žabljaku, kao i u Herceg Novom, Baru, Budvi, Pljevljima i Beranama. Djelimični izvještaj pokazuje da se Zakon poštuje i u Glavnom gradu ali sa terena su stigle i neke nezvanične informacije.

"Da su određeni poslodavci, ali to ne mogu da tvrdim, nedjelju proglasili za popis. Prema tome i na taj način krše pravo radnika na neradnu nedjelju", dodaje Milonjić Aleksić.

Za Uniju poslodavaca je neradna nedjelja sporna jer, kako tvrde, svjesno je zanemarena suština trgovine u Crnoj Gori, a potenciran odnos poslodavac – zaposleni, koji je regulisan drugim propisima. Ipak, privredne subjekte pozivaju na poštovanje Zakona.

"Na adresu Unije poslodavaca Crne Gore stigle su brojne reakcije kompanija – naših članica, praćene i vrlo preciznim kalkulacijama po pitanju gubitka, koji će po ovom osnovu ostvariti. Stoga ostavljamo da primjena Zakona u danima koji slijede pokaže ko je olako donosio odluke, a ko je zbog njih trpio i trpjeće gubitke – posebno za vrijeme turističke sezone", saopšteno je iz Unije poslodavaca. 

 Građani su jednoglasni – odluka je ispravna, samo da se naviknemo

 Ipak, Zakon propisuje i dosta izuzetaka

Unija poslodavaca podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti neradne nedjelje.

"Očekujemo da Ustavni sud u što kraćem roku uzme na razmatranje i donese odluku po osnovu inicijative UPCG za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini", navode iz Unije. 

"Očekujem da će Ustavni sud, cijeneći sve razloge, ipak odbiti njihovu inicijativu. Ono što mogu da kažem je da ćemo mi u dogledno vrijeme ići sa inicijativom za promjene Zakona. Zašto, zato što smatramo da je nepotrebno da rade sve apoteke, sve cvjećare... Neradna nedjelja za radnike u trgovini nema cijenu", kaže Milonjić Aleksić. 

Prema zvaničnim podacima, u sektoru trgovina zaposleno je oko 37 hiljada radnika, a iz Unije poslodavaca kažu kako je nedjeljom do sada bilo angažovano njih 30 odsto.

Preporučujemo za Vas