SKOPLJE I TIRANA DOBILI "CRVENO SVJETLO" IZ BRISELA

Kako vlast, opozicija, NVO i glavni pregovarač vide nastavak crnogorskog evropskog puta

I premijer, ali i Glavni pregovarač vjeruju da je trenutno sve u sjenci Bregzita i konsolidacije Unije
1006 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Briselsko ne Sjevernoj Makedoniji i Albaniji da otvore pregovore sa EU, prvi čovjek crnogorske Vlade čita kao nerazumijevanje određenih članica Unije za potrebu integracije regiona

"Nažalost vidjeli smo da ima nekoliko zemalja, na čelu sa Francuskom, da ne razumije tu potrebu Zapadnog Balkana, rekao bih i Evrope u cjelini, i sasvim sigurno to će se negativno odraziti na dinamiku pregovora, kvalitet pregovora, a bogami i na vrijeme novog proširenja, ali nadajmo se, do konačne odluke, moguće je da se promijene stvari", rekao je premijer Crne Gore Duško Marković.

I premijer, ali i glavni pregovarač vjeruju da je trenutno sve u sjenci Bregzita i konsolidacije Unije. Aleksandar Drljević žali zbog loših vijesti za naše susjede, ali ističe da odgovor Crne Gore na sve ovo treba da bude sređivanje stvari u svom dvorištu

"Da nastavimo da sporovodimo reformske aktivnosti, one koje smo već započeli, i da sačekamo trenutak koji će biti pogodniji kada je integracioni proces u pitanju. Ono što naš fokus u narednom periodu treba da bude je dodatno jačanje aktivnosti kada je vladavina prava u pitanju, i poglavlja 23 i 24", kazao je glavni pregovarač sa EU, Aleksandar Drljević.

Upravo nedostatak rezultata u ovim poglavljima, a ne billo koja odluka Brisela prema susjedima, ocjenjuju u opoziciji i NVO sektoru, pozicionira Crnu Goru u procesu integracija.

"Ovo je samo znak da je Evropi dosadilo da gleda kroz prste. Mi jednostavno ne zaslužujemo dalji napredak u evropskim integracijama, treba to da kažemo otvoreno zato što je situacija u Crnoj Gori u poglavljima 23 i 24 gora nego na početku procesa pregovora", rekao je predsjednik Odbora za evropske integracije.

"Crna Gora za sedam godina, koliko već pregovara, nije pokazala da ima dovoljno odgovornu vlast koja je pokazala da ispunjava obećanja koja je dala prema EU. Mi već par godina imamo od strane vlasti najave da ćemo dobiti završna mjerila za poglevlje 23, a još nijesmo ispunili ni privremena i čak bilježimo regresiju u nekim oblastima", kazala je Daliborka Uljarević iz CGO.

"Očekujemo radni dokument o poglavljima 23 i 24 i vidjećemo kakav je utisak naših evropskih partnera i država članica o poglavljima 23 i 24 i nakon toga bismo mogli da imamo jasnu sliku kada možemo očekivati završna mjerila", dodao je Drljević.

Dok se ona čekaju, posljednju odluku Brisela prema susjedima, opozicija i civilni sektor čitaju između redova

"Mislim da je to dobro za građane Crne Gore jer će konačno morati da se i u Crnoj Gori upre na prave probleme i od strane EU", rekao je Radunović.

"Mislim da ova odluka nije dobra ni za koga na Zapadnom Balkanu i šteti imidžu EU. Duboko vjerujem da će naše vlasti ovo široko zloupotrebljavati u pokušaju da zamaskiraju sopstvenu neodgovornost prema preuzetim obavezama", dodala je Uljarević.

Crna Gora već sedam godina pregovara sa EU, a do sada od ukupno 33 poglavlja nije otvorila jedno – Konkurencija, dok je privremeno zatvorila samo tri.