Nijedna ulica u Šavniku nema naziv, niti broj

To što "varošica sa dvije zore, na tri vode“ ni svega nekoliko ulica nije obilježila imenom i brojem, u Demokratskoj Crnoj Gori vide kao tipičan ali i jedan od brojnih primjera koji mogu poslužiti za izborne manipulacije
4221 pregleda 8 komentar(a)
Šavnik, Foto: Printscreen YouTube
Šavnik, Foto: Printscreen YouTube

Šavnik bez broja, jedina je adresa za oko 2.000 stanovnika ove opštine. Nijedna ulica u gradskom naselju, a kamoli selima i mjesnim zajednicama, nema naziv, niti broj. Jedino je gradski trg, koji od zgrade Opštine odvaja rijeka Bijela, nazvan po Matiji Jakiću, komandiru čete Durmitorskog partizanskog odreda.

"Naravno da je lokalna uprava shodno zakonu o teritorijalnoj podjeli Crne Gore pokušavala taj problem da riješi i vjerujte mi da je tada komisiji pristiglo preko 300 predloga. Komisija je to sagledala i jednostavno digla ruke više od rada. Znate, svak je imao svoj predlog za svoju ulicu", rekao je predsjednik Opštine Šavnik, Mijomir Vujačić.

To što „varošica sa dvije zore, na tri vode“ ni svega nekoliko ulica nije obilježila imenom i brojem, u Demokratskoj Crnoj Gori vide kao tipičan ali i jedan od brojnih primjera koji mogu poslužiti za izborne manipulacije.

"Šta adrese bb omogućavaju DPS-u? Olakšavaju upisivanje fantom birača ili pozajmljenih imena u birački spisak. Praktično onemogućavaju proces kontrole i olakšavaju međuopštinska prepisivanja birača", rekao je poslanik Demokrata, Danilo Šaranović.

Vujačić, inače kadar DPS-a, s druge strane tvrdi da su to neosnovane priče, te da Šavničani normalno funkcionišu i bez naziva ulica.

"Ovo je malo mjesto gdje građani znaju svi svakoga. Vidim da se to politizuje kako ulica nema i kako to neko koristi. Ja odbacujem sve te špekulacije", rekao je Vujačić

Većina građana koje je TV Vijesti srela u Šavniku kaže ipak da je neophodno što prije riješiti ovaj problem.

"Kada ekspres pošta dostavlja nekome pošiljku, najčeće ima broj telefona i poput navigatora morate da im govorite, skreni desno, idi lijevo, idi pravo", kaže jedan Šavničanin.

"Ima problema. Posebno kad hoćeš iz Srbije, Vojvodine da pošalješ nešto, neki dokument, moraš da napišeš ulicu i broj, jer neće da prime ni novac, ni pošiljku. Mora se regulisati to", priča drugi Šavničanin.

A funkcionisaće bolje od aprila naredne godine, do kad bi, prema najavama iz lokalne uprave, šavničke ulice trebalo da dobiju nazive i brojeve.

"Sigurno ćemo ovih dana staviti to u procesuru shodno zakonu. Mi ćemo ja se nadam do kraja prvog kvartala u skladu sa zakonom odraditi svoj posao i naš Šavnik će dobiti nazive ulica", poručio je predsjednik OPštine Mijomir Vujačić.

Do tada, Šavničane ćemo, kao i do sad, tražiti na adresi Šavnik bb.

Bonus video: