Čeka se godinama: U Baru bi uskoro trebalo da počne gradnja Kuće maslina

"Zalagali smo se za to da kuća sadrži mali pogon za preradu maslina, biće koristan za maslinare, ali i edukacijski. Biće prostor koji će biti kombinacija muzeja i prostora za degustaciju, znamo da su u regionu i svijetu sada popularne te degustacije". istakao je Ćazim Alković iz Društva maslinara Bar
3980 pregleda 2 komentar(a)
Ovako bi trebalo da izgleda Kuća maslina, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ovako bi trebalo da izgleda Kuća maslina, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 27.10.2019. 21:32h

U Baru bi uskoro trebalo da počne gradnja Kuće maslina, objekta, na koji tamošnji maslinari čekaju već godinama.

Izgradnju sa milion eura plaća Vlada, a maslinari i ugostitelji očekuju da će zahvaljujući projektu koji objedinjuje poljoprivredu, turizam i kulturu i sezona biti duža.

Na samom ulazu u Stari Bar, biće izgrađena Kuća maslina, površine 1.100 kvadrata.

"Zalagali smo se za to da kuća sadrži mali pogon za preradu maslina, biće koristan za maslinare, ali i edukacijski. Biće prostor koji će biti kombinacija muzeja i prostora za degustaciju, znamo da su u regionu i svijetu sada popularne te degustacije". istakao je Ćazim Alković iz Društva maslinara Bar.

Iz Uprave javnih radova kazali su Televiziji Vijesti da su ugovor o gradnji Kuće maslina potpisali sa firmom "Bombeton", koja se obavezala da radove završi u roku od deset mjeseci od dana uvođenja u posao.

Ugostitelj i maslinar Dino Bećović, vjeruje da ce to biti i turističko osvježenje jer je u trendu turizam doživljaja.

"Treba da povedete ljude, sada je berba, pa da oni sami beru masline, to rade u Toskani i Istri godinama, pa da ih povedete da proizvedu, onda da kupe ulje, da kupe pravo ulje, da se uvjere, da su tačno uzeli šta je pravi proizvod. A sa maslinovim uljem je najveći šverc, najveće krivotvorenje se događa u svijetu", rekao je Bećović.

Barsko ulje nije jeftino i ne bi trebalo da bude, poručuju maslinari.

"Cijena ulja koje mi zagovaramo, ulja koje je proizvedemo baš ovih dana, od svježih, zelenih maslina, mislim da ne bi trebalo da bude ispod 15 eura, od 15 do 20 eura, a sad, imate ulje koje se proizvodi od sakupljanih maslina, ono je deset eura i manje, ali ja takvo ulje ne želim, jednostavno o takvom ulju ne želim da govorim", rekao je Alković.

I naredni korak je produžiti sezonu.

"Vi možete imati recimo dva mjeseca manifestacije, oktobar, novembar i decembar, gdje će se dešavati nešto u vezi sa maslinovim uljem, ali i sa drugim kulturama, gdje ta kuća može istovremeno poslužiti i za druge stvari", poručio je Bećović.

Puno ideja ali i zajednički interes.

Zato će valjda do realizacije ovih ideja trebati znatno manje vremena nego što je trebalo da se izgradi Kuća maslina.

Bonus video: