Bošković: CRBC-u u avgustu predata opomena, spremamo krivičnu prijavu

"Nikad u životu sa mnom niti je ko pregovarao, razgovarao, o bilo kakvim uslovima, tako da smo mi zatečeni onom izjavom i ono nije istina", istakao je Bošković
3815 pregleda 1 komentar(a)
Otpadni materijal umjesto obradivog zemljišta, Foto: Screenshot/TVVijesti
Otpadni materijal umjesto obradivog zemljišta, Foto: Screenshot/TVVijesti

Iako je kineska kompanija CRBC, koja gradi auto-put, juče ustvrdila kako nije dobila nijednu zvaničnu pritužbu zbog odlaganja otpada na privatnim imanjima u Mateševu, jedan od vlasnika imanja to dokumentovano opovrgava.

Kaže da su on i još neke njegove komšije još u avgustu CRBC-ju predali opomenu pred utuženje, zahtijevajući uklanjanje deponije sa imanja, te da sada spremaju i krivičnu prijavu.

Istovremeno, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je reagovao zbog tvrdnji Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) da se poštuju preporuke UNESCO u vezi sa rijekom Tarom, duž trase prve dionice auto-puta, navodeći da to nije tačno.

U ovoj NVO posebno problematizuju to što su rezultati inspekcijskih kontrola tajna.

Umjesto obradivog zemljišta - otpadni materijal sa iskopa posljednjeg tunela nalazi se na samom kraju prioritetne dionice auto-puta.

To je sada imanje Periše Boškovića i njegovih susjeda u Mateševu.

Kada su se prije dva dana požalili da im je opstanak doveden u pitanje jer ovu deponiju sa njihovog imanja kineska kompanija, uprkos obećanjima, nije uklonila, iz CRBC-ja je uslijedio odgovor

"Kompanija kontinuirano komunicira sa mještanima područja Mateševo i do sada nije dobila nijednu zvaničnu pritužbu zbog odlaganja materijala na njihovom zemljištu. Riječ je o lokacijama koje su dio Projekta regulacije i zaštite rijeke Tare, odnosno dio projekta zaštite privatnog zemljišta, koje se temelji na zahtjevu lokalnog stanovništva za zaštitu njihovih imanja i sprečavanja plavljenja kod podizanja vodostaja", saopšteno je iz koneske kompanije.

Periša Bošković je, međutim, kategoričan.

"Nikad u životu sa mnom niti je ko pregovarao, razgovarao, o bilo kakvim uslovima, tako da smo mi zatečeni onom izjavom i ono nije istina", istakao je Bošković.

Istina je, kaže Bošković, da je dio mještana Mateševa u avgustu CRBC-ju dostavio zvaničan dopis, zahtijevajući da im se imanja vrate u prvobitno stanje i ukloni otpadni materijal.

Precizira i da je njegov komšija Dragan Adžić, prethodno pristao da se materijal odlaže na njegovom imanju, ali uz dogovor.

"Da se sve to ukloni, da se dotjera najmanje 30 santimetara obradive zemlje, da se to kultiviše kao što je bilo. Međutim, oni su nas prevarili. Mi smo tada podnijeli zahtjev, preko advokata, da ćemo izvršiti tužbu protiv firme. Međutim, ni dan danas niko nije okrenuo glavu oko toga", rekao je Bošković.

Zato su spremni za naredni korak

"Mi smo već našli advokata, imamo sreću što imamo snimke, i mislim da ćemo u toku ove nedjelje krivičnu prijavu napisati protiv firme, jer nama je totalno imovina uništena. I za vodu tražimo da nam regulišu kako je bilo", kazao je Bošković.

Iz Uprave za inspekcijeske poslove kažu da je dio mještana tražio da im se naspu parcele, kako bi se zaštitili od poplava, te da je to CRBC sprovodio uz kontrolu kolašinske uprave.

Inspekcija je kasnije utvrdila da je teren zaravnjen, a CRBC je obećao da će ukloniti nasipe, iako je, kako tvrde u Inspekciji, dio mještana odustao od uređenja parcela.

I dok stanovnici Mateševa ostaju bez odgovora kada će otpad iz njihovog dvorišta nestati, u MANS-u ističu da je to jedna od tri nelegalne deponije, na gradilištu auto-puta.

Na jučerašnje tvrdnje MORT-a da se poštuju preporuke UNESCO-a, MANS odgovara da taj resor situaciju na Tari maskira neistinama.

"U korito rijeke Tare i dalje se nesmetano odlažu tone građevinskog otpada, koji nastaje iskopavanjem tunela, i to uprkos preporukama Evropskog parlamenta, Evropske komisije i UNESCO-a. Zapanjujuće je da MORT očigledno uništenje prirodnog dobra, koje pripada svim građanima, pravda tzv. regulacijom korita, koja ne bi bila neophodna da nema viška materijala , koji je CRBC-u najjednostavnije da istovara na obale Tare", kazali su iz MANS-a.

U MANS-u kao neistinu označavaju i navode MORT-a da od početka gradnje auto puta ekološki i inspektori za vode pojačano kontrolišu kako se sprovode mjere zaštite životne sredine.

"Detalji tih kontrola nisu poznati javnosti, imajući u vidu da Uprava za inspekcijske poslove i dalje krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama i Zakon o inspekcijskom nadzoru, odbijajući da objavi kad, kako, u kojoj mjeri i zbog čega je kažnjavala izvođača radova na izgradnji autoputa", rekli su iz MANS-a.

Najnovija slika korita rijeke Tare, duž trase auto puta, stigla je u ponedjlejak, kada su MANS i ekološka organizacija Ozon konstatovali da je stanje gore nego prije godinu.

Bonus video: