Kako analitičari vide poruke sa sinoćnjeg GO DPS-a: Iz nokdaun pozicije uspjeli da se konsoliduju

U GO DPS-a više neće biti bivših gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića i Miomira Mugoše,koji se vezu za neke od najvecih korupcionaških afera
14672 pregleda 9 komentar(a)
Đukanović i Marković, Foto: Savo Prelević
Đukanović i Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2019. 19:47h

U novom sastavu Glavnog odbora DPS-a, ili kako neki analitičari kažu, vladajućoj vojsci i operativi za izbore, našli su se direktori i funkcioneri brojnih državnih i javnih institucija. Tu si, direktori najvažnijih zdravstvenih, obrazovnih i kuluturnih institucija, od Kliničkog centra, preko gimnazija, Crnogorskog narodnog pozorišta, ali i posljednjih preostalih privrednih giganta poput Plantaža i Elektroprivrede.

"Problem je što u Crnoj Gori ljudi koji su izabrani na nekim funkcijama koje su bile predmete javnog konkursa, obavljaju ključne partijske pozicije, i što dovode u pitanje smislenost uopšte kompletnog procesa na bazi javnog konkursa. S druge strane vidimo da ti pojedinci kada dođu na te funkcije, oni značajno crpe resurse države u interesu partije", rekao je Zlatko Vujović iz CEMI-ja.

Uz to promijenjeno je preko polovine sastava GO. Analitičari ocjenjuju da DPS time zapravo pokušava da nagradi svoje aktiviste koji donose glasove

"Oni prosto pokušavaju da izmenadžerišu sve interese koji postoje unutar te partije. Vi možete očekivati sjutra određenu vrstu zaposlenja, postavljena, šta god, i na osnovu toga, se sa te pozicije od vas očekuje da vi na prvom mjestu imate interes partije, ne ni države, ni zaposlenih, bilo čij drugi, nego partije“, rekao je profesor književnosti Srđan Perić.

Naši sagovornici konstatuju da je DPS iz nokdaun pozicije, u kojoj se nalazio početkom godine, uspio da se potpuno konsoliduje.

"I dođu u jednu poziciju da je kongres DPS danas centralni politički događaj. To je vrlo vrlo loše za društvo, za partiju je očigledno dobro. I mi prosto sve više dolazimo u jednu poziciju kada se ineteres države i vladajuće partije sve manje poklapaju", rekao je Perić.

Na ruku DPS-u, smatra Vujović, ide i nedavna poruka iz Brisela, da je proširenje EU, makar trenutno zamrznuto.

"Koliko će DPS biti spreman da napravi ustupke opoziciji, sada kada je više nego jasno da EU, maka ako se nešto ne primjeni značajno uodnosu na ono što je rekao Makron, ne može ništa da mu da zauzvrat“, dodao je Vujović.

U GO DPS-a više neće biti bivših gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića i Miomira Mugoše,koji se vezu za neke od najvecih korupcionaških afera. Pa iako DPS čuva svoje kadrove i rijetko ih kažnjava, smatraju analitičari, upravo ova dva imena predstavljaju nepotrebni balast u predstojećoj izbornoj kampanji.

Bonus video: