Više nije prijeka potreba? Bolnica nestala iz razvojnih planova Podgorice do 2024.

"DPS je na grub način prevarila i obmanula građane Podgorice. Nedopustivo je da Glavni grad nema bolnicu", smatra Zoran Mikić iz URA
3166 pregleda 1 komentar(a)
Podgorica, Foto: Shutterstock
Podgorica, Foto: Shutterstock

Glavni grad, u kom živi više od trećine stanovništva, nema gradsku bolnicu. Klinički centar, izgrađen 1974. godine, ima i ulogu gradske bolnice, pa gradjani to odavno prepoznaju kao veliki problem.

Gradnja gradske bolnice bila je često obećanje lokalne vlasti, predviđena i Strateškim planom razvoja Podgorice do 2017. godine. Međutim, u Nacrtu Starteškog plana razvoja Glavnog grada do 2024. godine, je nema.

"DPS je na grub način prevarila i obmanula građane Podgorice. Nedopustivo je da Glavni grad nema bolnicu", smatra Zoran Mikić iz URA.

"Pošto je to državni projekat, vjerujem da će ta priča biti puno aktuelizovana u susret parlamentalnim izborima 2020. godine", navodi Vadimir Čađenović iz Demokrata.

Iz NVO sektora i Sindikata pozivaju nadležne da objasne zašto je Podgorici gradska bolnica ranije bila potrebna, a sada nije

"Klinički centar je i sekundarni i tercijarni nivo, mislimo da donosi brojne probleme", smatra Milena Popović Samardžić, Sindikat doktora medicine.

Iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili na ovo pitanja Televizije Vijesti. Iz Glavnog grada pak odgovaraju da "kada su u pitanju kapitalni projekti iz oblasti zdravstva, lokalna samouprava u njima participira sa dodjelom zemljišta, ukoliko takav zahtjev bude dostavljen od Vlade".

A Vlada je odlučila da novu bolnicu gradi u Pljevljima. Opštine Pljevlja i Žabljak pokrivaju veliku teritoriju, uz duge zime, neprohodne puteve i otežan transport bolesnika, nova bolnica, čija bi gradnja mogla početi za dvije godine, smanjila bi i broj upućivanja u Klinički centar.

"To je grad u kojem je do skoro radilo 63 doktora, sada 23, tako da nam je nejasno na koji način planiraju to realizovati", dodaje Popović Samardžić.

Za Podgoricu, odbornici opozicije imaju predlog da se glavna medicinska ustanova rekonstruiše i da se izgradi drugi blok. Tako bi se zgrada Kliničkog centra pretvorila u gradsku bolnicu sekundarnog nivoa, a novi, drugi blok, bio bi za tercijarni nivo.

Nacrt Starteškog plana razvoja Glavnog grada od 2019. do 2024. godine na javnoj raspravi je do 16. novembra.

Bonus video: