"Kalimere su kultni simbol Bojane i ribarenja i nematerijalno dobro od lokalnog značaja

"Kalimere su izbrisane iz Programa privremenih objekata na Bojani samo zato da bi se izmedju postojećih lokacija ribarskih kućica umetnule nove lokacije", istakao je Arben Hodžić, advokat
1158 pregleda 0 komentar(a)
Sa skupa u Ulcinju, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa skupa u Ulcinju, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Rješenje o uklanjanju kalimere na Bojani, koje je stiglo iz Uprave za inspekcijske poslove, ostavilo je u čudu ribare koji su se okupili, kako bi podsjetili nadležne da su kalimere, sem što su kultni simbol Bojane i ribarenja, proglašene i nematerijalnim dobrom od lokalnog značaja od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara 2017 godine.

"Kalimere su izbrisane iz Programa privremenih objekata na Bojani samo zato da bi se izmedju postojećih lokacija ribarskih kućica umetnule nove lokacije", istakao je Arben Hodžić, advokat.

U rješenju, koje potpisuje urbanističko građevinska inspektorka Nataša Brajović stoji da je objekat, koji inače datira iz 1981. godine, postavljen suprotno tehničkoj dokumentaciji i urbanističko-tehničkim uslovima.

Ribari i njihov advokat tvrde da u zakonu ne postoje parametri za postavljanje kalimera.

"Tu kalimeru su postavili ribari, stare zanatlije, koji znaju kako se postavljaju I pod kojim uglovima se vezuju tkz. mreže, odnosno karić. Tako da nam je apsolutno nejasno na šta je mislila kada je u rješenju navela urbanističko tehničke uslove", rekao je Hodžić.

Predsjednik Udruženja ribara vjeruju da je u pitanju greška.

"Jer stvarno ako se sruši ovo, onda baš nikakvog smisla nema. Zašto bi se rušila kalimera koja je zaštićena, koja je upisana, čak i u Institutu za biologiju mora je upisana", kazao je Ivo Knežević, predsjednik Udruženja ribara Bojane.

Da nije greška, potvrđuje primjer porodice Vukčević, čiju su kalimeru takođe pokušali da uklone prije dvije godine.

"Izgurao sam te stvari da moja kalimera ne bude i srušena. Ali su mi skraćivali kanape, preko noći su dolazili, prerezivali. Obraćao sam se ministarstvu, oni su mi poslali odgovor da se obratim Morskom dobru. Ja pođem u Morsko dobro, tamo mi kažu da nisu nadležni", kazao je Drago Vukčević.

Ribari su poručili da neće tek tako dopustiti Upravi za inspekcijske poslove I Morskom dobru da narušavaju istoriju, kult i pravu vrijednost Bojane.

Na Bojani je danas samo 40 kalimera, a ribari, kako kažu, stiču utisak, da žele da ih protjeraju, malo po malo.

Bonus video: