Jesu li žičare na Savinom kuku ispravne: Jakšić tvrdi jedno, Tomić drugo

Zimska sezona na Žabljaku trebalo bi da bude otvorena 15. decembra, a nezvaničnio, cijene ski pasa biće simbolično skuplje u odnosu na prošlu
3828 pregleda 1 komentar(a)
Žičara na Savinom kuku, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Žičara na Savinom kuku, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Poslije uspješne ljetnje, Žabljak je na pragu zimske turističke sezone, koja neupitno zavisi od skijališta Savin kuk.

Nakon što je ljetos u javnost procurio izvještaj u kom piše da žičare nisu ispravne i da se ne bi smjele upotrebljavati, direktor ski-centra Milutin Tomić uvjerava da sve funkcioniše, te da je u toku godišnji remont.

Međutim, Milan Jakšić koji decenijama obavlja poslove nadzora žičara "Savin kuk" I i II, i danas tvrdi da žičare nisu bezbjedne.

Žičare na Savinom kuku nisu ispravne i bez odgovarajućih rezervnih djelova ne bi se smjele upotrebljavati, jer bi to moglo dovesti do ozbiljnih posljedica po ljude, opremu i ugled firme. To piše u izvještaju koji su 3. avgusta potpisali glavni rukovalac Goran Kasalica i Milan Jakšić, koji 30 godina obavlja poslove nadzora žabljačkih žičara, a po potrebi ih i servisira.

Jakšić i danas tvrdi isto.

Tako ne misli direktor ski-centra Durmitor Milutin Tomić, koji tvrdi da izvještaj ima za cilj da nanese štetu ugledu preduzeća i skijališta Savin kuk.

Priznaje da do rezervnih djelova teško dolaze, jer je fabrika koja je napravila žičaru zatvorena, ali snalaze se.

Poslije Jakšićevog izvještaja, navodi, angažovali su inspekciju, koja je utvrdila suprotno.

Tomić kaže da su žičare ljetos radile besprekorno i da su tokom ljetnje sezone prevezle oko 22.000 turista. U toku je remont pred zimsku sezonu.

Konačan sud, kaže Tomić, daće stručnjaci sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji će 15. novembra obaviti detaljni tehnički pregled.

Međutim, Jakšić tvrdi da se na taj način ne otkriva pravo stanje.

Jakšić naglašava i da je najbolje rješenje nova žičara na Savinom kuku. Sadašnja bi, kaže, mogla još da radi, ali samo sa svakodnevnim održavanjem, koga se sada u firmi, koja njom upravlja, ne pridržavaju.

A uprkos brojnim najavama i obećanjima, ni ove godine neće biti vještačkog snijega na Savinom kuku, a ljubitelji skijanja čekaće i na nove kilometre staza do naredne godine.

Zimska sezona na Žabljaku trebalo bi da bude otvorena 15. decembra, a nezvaničnio, cijene ski pasa biće simbolično skuplje u odnosu na prošlu.

Bonus video: