Đurđić opet svjedok saradnik u predmetu protiv Kneževića

Prije ovog, Đurđić je krajem juna dobio status svjedoka saradnika u slučaju "Karbon"
14305 pregleda 17 komentar(a)
Privođenje Đurđića, Foto: Savo Prelević
Privođenje Đurđića, Foto: Savo Prelević

Dok se čeka maj i odluka vlasti u Londonu da li će dugo traženog predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića izručiti Crnoj Gori, Specijalno tužilaštvo, iz dana u dan, skuplja svjedoke – saradnike, koji su spremni da pričaju o njegovim kriminalnim radnjama.

Tako je nedavno, pored njegovog vozača i kurira Vlatka Rašovića, koji je prihvatio da bude svjedok tužilaštva u dva slučaja, kako pouzdano saznajemo, i bivši direktor Atlas banke Đorđe Đurđić odlučio da se u još jednom slučaju pojavi kao svjedok - saradnik.

Ne isključuje se mogućnost da će se Đurđić, kao svjedok saradnik, naći u još nekim predmetima pa možda čak i u onom koji je Specijalno tužilaštvo formiralo protiv Kneževićeve grupe koja je prala novac a čiji član je, po sumnjama istražitelja, navodno bio i lider PzP-a Nebojša Medojević.

Iako zvanično još nije saslušan, istragom je obuhvaćen i bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović. Istraga protiv Medojevića i Stijepovića pokrenuta je nakon što je Rašović tužiocima ispričao da je 10 hiljada Kneževićevih eura preuzeo Medojevićev vozač, a da je tri puta više dato bliskoj saradnici bivšeg gradonačelnika, koja je novac trebalo da preda svom šefu. Medojević i Knežević demantovali su optužbe dok se Stijepović nije oglašavao.

Prije ovog, Đurđić je krajem juna dobio status svjedoka saradnika u slučaju "Karbon". U tom predmetu Tužilaštvo tereti Kneževića i njegove saradnike Marka Nikolića, Brankicu i Biljanu Bašović da su za 1,9 miliona eura oštetili firmu Global karbon, čiji je osnivač IBM banka, koja je bila u vlasništvu Kneževića i koja je u međuvremenu otišla u stečaj.

Đurđić je malo prije toga sklopio sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom, kojim je priznao da je kao direktor Atlas banke, po nagovoru Kneževića, potpisao garanciju na 12,5 miliona eura za kupovinu hotela Princes u Baru. Garancije su izdate kompaniji Kaspija propertis ali nisu evidentirane u poslovnim knjigama.

Za ovo priznanje osuđen je na 6 mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 2.000 eura, kao i 200 eura uplati u humanitarne svrhe Kliničkom centru Crne Gore.

Bonus video: